Kinderburgemeester Carmen met een aantal mensen die hebben bijgedragen aan de totstandkoming van het voedselbosje.
Kinderburgemeester Carmen met een aantal mensen die hebben bijgedragen aan de totstandkoming van het voedselbosje.

Voedselbosje bij Julianaschool feestelijk in gebruik genomen

Algemeen

door Guus Geebel

Onder luid tromgeroffel knipte Syb woensdag 11 december een lint door waarmee het voedselbosje op het schoolplein van de Julianaschool in Bilthoven in bijzijn van kinderburgemeester Carmen officieel werd geopend. Het voedselbosje kreeg bij deze opening de naam: Julianabosje.

Het concept voor een voedselbosje op het schoolplein komt voort uit de groeiende vraag naar voedselbossen. IVN Natuureducatie legt in Nederland 200 van zulke minibosjes aan. Het Julianabosje is onderdeel van een pilot waarin IVN samenwerkt met voedselbosexpert Xavier San Giorgi. Schooldirecteur Ella Prins was meteen enthousiast over het project en meldde de school aan als pilotlocatie. 'Dit is een prachtige plek voor onze leerlingen om ze kennis te laten maken met hoe voedsel tot stand komt. Hoe het groeit, hoe het smaakt en hoe het er in het echt uitziet.' Bij de opening dankt zij de leerlingen en alle mensen die het mogelijk hebben gemaakt deze mooie leer- werkplek te creëren. Dat deden ze onder meer door mee te praten over het vormgeven. Zij noemt Daan, Vivian en Xavier die een belangrijke rol bij de totstandkoming hebben gehad, maar ook de mensen die het uitvoeringswerk hebben verricht, de vaders en moeders, de sponsoren die aan het financiële gedeelte hebben bijgedragen en Manon van de Tuinmarkt die ook bijdraagt aan het onderhoud.

Amfitheater
Onderdeel van het ontwerp is een buitenlokaal in de vorm van een amfitheater waar de kinderen les kunnen krijgen. Voor de theateropstelling zijn de tegels gebruikt die lagen op de plek waar nu planten, struiken en bomen geplant zijn door IVN, Xavier en leerlingen van de groepen 5. Medewerking was er ook van de kinderopvang, de Centrumkerk, ondernemers, bewoners van de Koperwiek en lokale serviceclubs. Het Julianabosje is ongeveer 200 vierkante meter groot. Het wordt gevuld met meer dan dertig verschillende soorten bomen, struiken, kruiden en klimmers. Van kersenboom tot bramenstruik en van citroenmelisse tot colakruid. Het Julianabosje wordt nog door openslaande deuren met het schoolgebouw verbonden.

Spannend
Kinderen krijgen straks kooklessen in de buitenkeuken, midden in het Julianabosje. Bij het ontwerp is rekening gehouden met de verschillende groepen op school. Het ene deel is geschikt voor de onderbouw, de andere kant is voor de bovenbouw. Het amfitheater kan door de hele school gebruikt worden. Kinderen leren zo waar voedsel vandaan komt en dat het ook anders kan dan bij landbouwbedrijven. 'Straks staat op een groot deel van het schoolplein een spannend voedselbosje vol heerlijke bessen, eetbare kruiden en zoet fruit. Van tegelwoestijn naar eetbaar schoolplein', aldus Vivian van Deel, projectleider bij IVN. Het voedselbosje is gebaseerd op het concept van de Tiny Forests. Daarin worden bomen en struiken op een oppervlakte van 200 vierkante meter heel dicht op elkaar geplant. In het Julianabosje staan de bomen en struiken minder dicht op elkaar zodat ze goed vrucht kunnen dragen en toegankelijk blijven om te plukken. Verschil is ook dat in een Tiny Forest alleen inheemse bomen en struiken staan. In het Julianabosje staan ook soorten die van oorsprong niet in Nederland voorkomen.

IVN
IVN Natuureducatie is een landelijke non-profit organisatie die zich inzet voor een groen, gezond en duurzaam Nederland. 'Dit doen we door de natuur in de harten van mensen te brengen. We laten jong en oud actief ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond en belangrijk natuur is.' De 130 professionals, 25.000 leden en 170 vrijwilligersafdelingen organiseren natuuractiviteiten, cursussen en campagnes. De vier kernthema's waarop IVN focust zijn: Kind & natuur, Natuur in de buurt, Natuur & recreatie en Natuur & gezondheid.

Syb (links) staat met een schaar klaar om onder tromgeroffel het lint door te knippen.
Het buitenlokaal waar lessen gegeven gaan worden.
In afwachting van de officiële ingebruikname van het Julianabosje.