dav
dav

Aanhoudende belangstelling Repair Café Bilthoven

Algemeen

Het Repair Café Bilthoven werd afgelopen zaterdag weer goed bezocht. Mede dankzij de Sire campagne 'Waardeer het, Repareer het', waarin aandacht gevraagd wordt om kapotte spullen niet meteen weg te gooien, weten mensen het Repair Café goed te vinden.

Twintig vrijwilligers stonden weer klaar om de ruim 70 bezoekers te ontvangen en te helpen met hun reparaties. Vijfenveertig mensen brachten een kapot elektrisch apparaat mee. Een elektrisch apparaat repareren kost tijd. Het apparaat moet eerst opengemaakt worden. Bij veel moderne apparaten zoals Nespresso of Senseo koffiezetters, stofzuigers en stoomstrijkijzers is dit moeilijk en tijdrovend, omdat fabrikanten ze zo ontwerpen dat ze niet meer opengemaakt kunnen worden voor reparatie. Na het open maken moet geanalyseerd en getest worden wat er mis kan zijn met het apparaat. Vervolgens probeert de reparateur het euvel te verhelpen. En tot slot moet het apparaat weer in elkaar gezet worden. In de praktijk lukt ongeveer de helft van de elektra reparaties.

Vijfentwintig mensen kwamen voor een reparatie aan hun fiets, met kleding of met spullen van hout of metaal, die gelijmd of gelast moesten worden. Fiets- en textielreparaties lukken altijd, tenzij er teveel slijtage is. Bij lijmen en lassen ligt het maar net aan de plek van de breuk en de constructie. Zo kon een houten stoel met een gebroken poot prima gelijmd en geschroefd worden, maar een andere stoel niet.

Ondertussen konden de kinderen die meegekomen waren bij Truus lekker knutselen in kerstsfeer. Het volgende Repair Café is op zaterdag 25 januari,     (Anne Marie Gout)