Logo vierklank.nl

*Lezersactie* Leo Fijen met nieuwe leefregels

Tv-presentator Leo Fijen wil trager leven, anders en bewuster de tijd doorbrengen, en dichter bij de diepste stem van zijn hart komen. (foto Beemsfoto)
Tv-presentator Leo Fijen wil trager leven, anders en bewuster de tijd doorbrengen, en dichter bij de diepste stem van zijn hart komen. (foto Beemsfoto) (Foto: Ron Hoefs)

Maartensdijker Leo Fijen schreef in de afgelopen 20 jaar veel boeken, maar zijn best verkochte boek dateert uit 2004 en is het verslag van zijn eerste tocht langs Nederlandse abten en abdissen in buitenlandse kloosters.

door Henk van de Bunt

Maar liefst negen drukken beleefde dit boek dat maar liefst 20.000 keer verkocht werd onder de titel 'De reis van je hoofd naar je hart, leefregels voor het bestaan van alledag'. Dit boek was al een aantal jaren niet meer te krijgen en heeft nu een geactualiseerde versie met 35 pagina's extra. Daarin beschrijft Leo Fijen wat er sinds 2004 is gebeurd en waarom hij ervoor koos om nieuwe leefregels te formuleren. Centraal in die afgelopen vijftien jaar staat de dood van zijn ouders. En daarnaast ging de Maartensdijker theologie studeren en stond hij vaker aan het sterfbed van dorpsgenoten en van bewoners van het verpleeghuis in Lage Vuursche. Zo leerde hij dat stilte en wachten waarden in de moeilijkste momenten van een leven zijn, maar zo ontdekte hij ook dat tijd maken om er zomaar te zijn en eeuwenoude rituelen rond bidden en zegen de weg zijn om dichter bij de ander te komen.

Buigen
Fijen: 'De schepping helpt daarbij om jezelf te relativeren en te erkennen dat de wereld niet van jou afhangt maar altijd om de ander draait. En in die ander komt juist op de bodem van het bestaan meer dan eens de ander aan de oppervlakte. Sterker nog, ieder mens kent de ervaring dat op de moeilijkste momenten van het leven het mysterie van God met ons het meest tastbaar kan zijn. En ieder mens beseft juist dan dat je er niet aan ontkomt om te buigen zodat de ander naderbij kan komen'.

Loslaten
Leo Fijen heeft in de periode na 2004 een vaste tochtgenoot gehad. Dat was de kartuizer monnik Marcellin Theeuwes, Brabander uit Rijen die in Grenoble en Montrieux leiding gaf in de strengste kloosters van Europa. Begin dit jaar stierf deze Marcellin Theeuwes. Hij deed voor hoe je kunt loslaten: open je hart, omarm je schaduwen en ontdek dat onder die teleurstellingen God op je wacht en je aanvaardt in barmhartigheid. Het boek is verkrijgbaar bij Primera Maartensdijk en bij Bilthovense Boekhandel.

Lezersactie
Voor de lezers van De Vierklank is een aantal exemplaren ter beschikking gesteld. Om hiervoor in aanmerking te komen stuurt u een mail naar info@vierkank.nl met in het onderwerp Leo Feijen. De boeken worden onder de inzenders verloot.

Meer berichten