Herinneringen aan Kerstzaalvoetbaltoernooi
Logo vierklank.nl
Koos van Tamelen (l) en Joost Broerse (r) hebben plezier met het tafelvoetbalspel.
Koos van Tamelen (l) en Joost Broerse (r) hebben plezier met het tafelvoetbalspel.

Herinneringen aan Kerstzaalvoetbaltoernooi

Dit jaar vindt in december de 50ste editie plaats van het Kerstzaalvoetbaltoernooi voor basisscholen in de gemeente De Bilt. Het toernooi heeft een lange historie. Twee bekende Biltenaren en oud profvoetballers Joost Broerse en Koos van Tamelen vertellen over hun herinneringen aan dit toernooi..

door Kees Diepeveen

Begonnen als klein evenement met twee scholen in een gymzaal is het toernooi uitgegroeid tot een zaalvoetbaltoernooi waar dit jaar waarschijnlijk 100 teams aan zullen deelnemen; zowel jongens- als meisjesteams. Het toernooi heeft door de jaren heen vele deelnemers gehad. Joost Broerse (40), commercieel directeur bij FC Utrecht heeft in zijn jeugdjaren meegedaan met teams van de Groen van Prinsterenschool uit De Bilt maar heeft ook als coach opgetreden bij de teams van dezelfde school waar zijn dochter in speelt. Koos van Tamelen (62) heeft nooit aan het toernooi deelgenomen, maar zijn zoons wel en daar heeft hij leuke herinneringen aan.

Fanatisme
Joost Broerse heeft vanaf (toen nog) klas 5 tot en met 8 met zijn klassenteams meegedaan  aan het kerstzaalvoetbaltoernooi. Joost: 'Ook mijn broers en zussen deden altijd mee. Ik weet nog wel dat we altijd voor de winst gingen. Dat fanatisme zat er bij mij toen al in. Er waren altijd schoolteams waartegen je extra je best deed omdat daar leeftijdgenoten in speelde die ik kende van FAK, BVC of Bilthoven (nu FC De Bilt) die goed konden voetballen. Wedstrijden tegen de toenmalige Jan Ligthartschool, de Julianaschool, St Michaelschool en de Patioschool waren wedstrijden die je wilde winnen. We hebben een paar keer het toernooi gewonnen. Twee jaar geleden was ik coach van het team van mijn dochter. Dan komt er toch weer wat fanatisme naar boven en probeer je een tactiek te bedenken om te winnen. Maar natuurlijk gaat het erom dat de kinderen er plezier in hebben'.

Boarding
Koos van Tamelen heeft langs de kant gestaan wanneer zijn zoons meededen. Hij weet nog goed hoeveel plezier ze eraan beleefden en hoe leuk het was om er naar te kijken. Koos: 'Ik kan me nog goed herinneren dat de boarding rond het veld geïntroduceerd werd. Dat heeft het spel meer snelheid gegeven. Geen ingooi en intrappen meer en je kunt de boarding gebruiken om tegenstanders te passeren. Werd toen leuker om naar te kijken. Met de Poolster hebben mijn zoons het toernooi wel een paar keer gewonnen. Dit jaar doet een kleindochter mee dus gaat opa weer kijken'.

Traditie
Beiden herinneren zich nog wel de sfeer tijdens het toernooi. In het verleden waren er finaledagen. De laatste toernooi-dag werden de finales in alle leeftijdsklassen gespeeld. Joost: 'Je keek alle wedstrijden en liep daar de hele dag rond. Heel veel toeschouwers volgden meerdere wedstrijden. Er was heel veel sfeer'. Ook dat is bij Koos blijven hangen: 'Als ouder ging je met plezier naar de poule- en finalewedstijden. Je bleef ook bij de andere teams kijken en je kwam veel bekenden tegen. Ontzettend leuk, natuurlijk ook voor de teams die finale speelden voor een volle sporthal'. Zowel Joost als Koos zijn het er over eens dat deze traditie gehandhaafd moet worden en dat er ook een 60ste editie van dit kerstzaalvoetbaltoernooi moet komen.

Dit jaar worden de finales weer op de laatste speeldag gespeeld. Het toernooi vindt plaats op 23, 24, 27 en 28 december in de sporthal van het HF Witte Centrum aan het Henri Dunantplein in De Bilt. .

Meer berichten