Logo vierklank.nl
Sport

Nieuwe trap verbetert toegang tot grote bad Brandenburg

De rolstoellift wordt gedemonstreerd. Linksboven aan de raamkant wordt op 5 december de nieuwe trap geplaatst.
De rolstoellift wordt gedemonstreerd. Linksboven aan de raamkant wordt op 5 december de nieuwe trap geplaatst.

door Kees Diepeveen

Het nieuwe zwembad Brandenburg in Bilthoven is inmiddels ruim acht weken open. Tot op heden is een telkens terugkerende klacht dat de toegankelijkheid van het koude deel van het bad voor mensen met een handicap of voor de wat ouderen slecht is vanwege het ontbreken van een lage trap om het bad in of uit te komen. Vanaf 5 december hoort dat probleem tot het verleden.

Het was de bedoeling, dat de trap die in het oude bad werd gebruikt na enige aanpassing zou worden overgezet in het nieuwe zwembad. Helaas bleek dat uiteindelijk niet mogelijk. De beheerder van zwembad Brandenburg: 'In de bouwvergaderingen hebben we het uiteraard over de trap gehad, die moest worden overgezet. Helaas is onze informatie over de staat van onderhoud van de trap niet goed begrepen door de firma die de opdracht moest uitvoeren. De trap bleek niet meer geschikt te maken voor het nieuwe bad. Omdat de trap in het programma van eisen van het nieuwe zwembad stond pakte de bouwer de draad op en heeft een nieuwe trap besteld. Daar zit natuurlijk weer een behoorlijke levertijd op. Maar op 5 december wordt de trap gemonteerd in het zwembad. Het is ontzettend jammer dat dit zo gelopen is. Er zijn mensen die zich terecht druk hebben gemaakt over het gemis van de trap'.

Luie trap
Met het plaatsen van een zogenaamde 'luie trap' is een goede toegankelijkheid van het bad voor iedereen mogelijk. In de zwemwereld wordt de trap zo genoemd omdat de gebruikers op arm- en beenkracht uit en in het water kunnen komen. Er is ook een rolstoellift aanwezig die mensen vanuit een rolstoel in het water kan laten zakken. Bij een berichtje vooraf of een melding bij de entree wordt de rolstoellift geïnstalleerd om mensen in en uit het water te helpen. Vanwege veiligheidsrisico's ontbreken een bovenrand om je even aan vast te houden en een goot in de wand van het bad om even op te staan. 'Sommige mensen ervaren dit als een gemis.' aldus de beheerder van het zwembad.

Gebruikers
De techniek werkt uitstekend. Daarover is de beheerder vooralsnog erg tevreden. 'We hebben een prima onderhoudsbedrijf dat voortdurend alles controleert, inregelt, reset en ook watermonsters neemt. Daar heb ik helemaal geen omkijken meer naar'.

De reacties van de gebruikers sterken de beheerder ook. 'Natuurlijk moet iedereen wennen aan de nieuwe situatie. We ondersteunen, adviseren en helpen iedereen op weg en je ziet gelukkig de tevredenheid toenemen. Natuurlijk zal er nog genoeg op ons afkomen en daar staan we open voor. Naar elke klacht en opmerking wordt serieus gekeken. Alle medewerkers van het zwembad doen hun stinkende best om het de individuele gebruikers en groepen zwemmers naar de zin te maken'.

Meer berichten