Logo vierklank.nl
Tijdens zijn afscheid van P&O partners haalde Michiel Koning (l) een mooi bedrag op.
Tijdens zijn afscheid van P&O partners haalde Michiel Koning (l) een mooi bedrag op.

Nieuwe eettafel voor Hospice Demeter

door Walter Eijndhoven

Dinsdag 12 november kregen patiënten van Hospice Demeter in De Bilt een mooie, houten eettafel namens het bedrijf van één van de vrijwilligers binnen het hospice. Tijdens het jubileumfeest en zijn afscheid van P&O Partners vroeg oprichter Michiel Koning een donatie voor Demeter. Hij ontving uiteindelijk een flink bedrag en schonk "zijn" hopice een mooi en nuttig cadeau.

Michiel Koning uit Bilthoven werkt sinds drie jaar als vrijwiilger in Hospice Demeter in De Bilt. Iedere maandagavond, één dagdeel per week, is hij daar te vinden tussen de patiënten, mensen in de eindfase van hun leven. 'Behalve in mijn werk als HR-professional wil ik ook in mijn vrije tijd iets zinnigs doen voor mijn medemens', vertelt Koning. 'Het menselijk contact is voor mij belangrijk, verbinding aangaan met hen. Dat vind ik ook terug bij de patiënten en hun familie in Demeter'.

Puur
Elke maandagavond eet Koning met hen, die daartoe fysiek nog in staat zijn. Koning: 'Het is mooi dat aan deze eettafel alle mensen, in de eindfase van hun leven, weer gelijk zijn, geen decorum meer nodig is. Ieder draagt op zijn/ haar manier nog bij aan het tafelgesprek, zonder opsmuk, puur, zonder onderscheid te maken, met alle beperkingen die zij hebben en met respect voor de ander'.

Koning vindt veel voldoening als vrijwilliger in het hospice. Naast "tafelheer" ondersteunt hij het vaste personeel en is hij gastheer voor familie van de patiënten. 'Mijn taken zijn divers', legt Koning uit. 'Wandelen met de patiënten, de tafel afruimen, mensen op hun gemak stellen, alles hoort erbij, facilitair en ondersteunend. Verder hebben wij hier ook vele andere vrijwilligers, zoals in de zorg, koks en voor in de tuin'.

Vrijwilligers welkom
Behalve verpleegkundigen en andere professionele teams werken in Demeter ook vele vrijwilligers, maar niet iedereen kan zomaar vrijwilliger worden. Na een eerste kennismakingsgesprek volgt een interne training. Vrijwilligerswerk bij een hospice is immers niet zomaar iets. 'Je komt hier niet alleen voor jezelf', legt Mariëlle Pickkers, coördinator van de hospitality-vrijwilligers uit. 'Maar je geeft vooral. Als basis voor het werken binnen Demeter bieden wij een Kennis en Kunde-introductieprogramma aan rond diverse thema's, zoals spirituele zorg, gastvrijheidstraining, respectvol communiceren en zorgvaardigheidstraining. Als vrijwilligers deze training hebben afgerond, begint de inwerkperiode'.

De vrijwilligers en professionals werken samen aan een optimale begeleiding en sfeer in de zorg rond het levenseinde. Binnen Demeter zijn diverse functies waarbinnen vrijwilligers werkzaam zijn bij de ondersteuning van patiënten en hun naasten. Tuinvrijwilligers, nachtvrijwilligers, zorgvrijwilligers, hospitality vrijwilligers, kookvrijwilligers en administratievrijwilligers zijn altijd welkom. Op de website van Hospice Demeter zijn de diverse vrijwilligersfuncties in te zien.

Voor meer informatie: www.hospicedemeter.nl

Meer berichten