Leerlingen uit Coesfeld en Bilthoven in Brussel.
Leerlingen uit Coesfeld en Bilthoven in Brussel. Foto: Hartmut Levermann

Scholieren bezoeken het Europarlement

Algemeen

Op initiatief van burgemeester Öhmann uit Coesfeld zijn 25 scholieren van het Heriburg gymnasium uit Coesfeld samen met 24 scholieren van de Aeres Mavo uit Bilthoven drie dagen naar Brussel geweest. De beide scholen reageerden meteen enthousiast op de vraag of ze aan dit project wilden meewerken. Vertegenwoordigers van de Partnerschaft uit Coesfeld en de jumelage Stichting De Bilt verzorgden de organisatie van deze bijzondere reis.

Op dinsdag 5 november werden de leerlingen uit Coesfeld, samen met twee leraren, Tom Wulf en Barbara Rinke, journalist, Hartmut Levermann en Brigitte Exner, ontvangen in de Aeres Mavo in Bilthoven. Ze waren 's ochtends vroeg al per bus uit Coesfeld vertrokken. In de school gingen alle leerlingen in gemengde groepjes met elkaar in gesprek, eerst nog wat voorzichtig en afwachtend, maar dat werd al snel beter. De voertaal was Duits, gemengd met Nederlands en Engels.

Brussel
Na een foto voor de school vertrok de groep naar Brussel. Vanuit De Bilt gingen ook twee leraren mee, Cor Boorsma (leraar Duits) en Peter van Esschoten (leraar geschiedenis en maatschappijleer). In de bus konden alle leerlingen het al snel goed met elkaar vinden. Aangekomen in het hotel Brussel installeerde men zich eerst op de kamers. Daarna volgde een rondleiding per bus met een officiële gids door Brussel. Het centrum werd te voet bekeken, waarbij vooral De Grote Markt indruk maakte en Manneken Pis natuurlijk. 's Avonds namen de leerlingen deel aan een quiz over Europa, waarbij ze leuke prijzen konden winnen. Twee Duitse en twee Nederlandse leerlingen vulden samen de quizvragen in.

Parlement
De volgende dag stond het eigenlijke doel op het programma: het Europarlement. Na de security check stond een beleidsmedewerker van een Duitse Europarlementariër klaar om de groep te ontvangen. Hij vertelde over het Europarlement en beantwoordde vragen. De Duitse Europarlementariër Marcus Pieper van
de Europese Volkspartij, nam de groep vervolgens mee naar een conferentiezaal en vertelde wat het Europarlement behelst. Ook ging hij in discussie met de leerlingen, die heel gerichte vragen stelden. Hij is verantwoordelijk voor transport, toerisme, industrie en energie. Daarna was Esther de Lange (Nederlands Europarlementariër) aan de beurt. Zij is vicepresident van de EVP. Heel enthousiast vertelde ze over wat zij doet (economie en milieubeleid) en hoe haar agenda eruit ziet. Haar specialiteit is het gelijk trekken van Europese regelgeving en wetten. Bij voorbeeld maakt zij zich sterk voor een vliegtaks in alle Europese landen.

Indruk
De plenaire vergaderzaal, die grote indruk maakte op iedereen, werd daarna bezocht. Met name de tolken die één op één vertalen intrigeerden de leerlingen. Er mag absoluut geen fout gemaakt worden in de vertaling en de tolken wisselen elkaar dan ook snel af. Vervolgens werd ook nog het Parlementarium bezocht. Hier wordt individueel per video en koptelefoon uitgelegd hoe het Europees Parlement in elkaar zit, hoe het gekozen wordt, hoe de zetelverdeling is en wat er allemaal gebeurt. Er kan gekozen worden voor een uitleg in één van de 24 talen van de Europese Unie. Vrijwel iedereen had het goed naar zijn/haar zin gehad, zelfs leerlingen die aan het begin wat sceptisch waren, reageerden heel enthousiast na afloop.

Meegekregen
Wat ze ervan meegekregen hadden? Een betere kennis van de Duitse taal, veel geleerd over Europa en leuke mensen ontmoet. En dat was nu precies het doel van deze reis. Verbeterpunten? Ja, de Duitse leerlingen moesten ook maar wat Nederlands gaan leren. Of er weer zo'n reis georganiseerd moest worden? Jazeker wel en helaas zullen er dan anderen meegaan. (Tine Rigter)