Locoburgemeester Anne Brommersma met het diamanten bruidspaar.
Locoburgemeester Anne Brommersma met het diamanten bruidspaar.

Sleutel stak in voordeurslot tijdens huwelijksnacht

Algemeen

door Guus Geebel

Dinsdag 5 november was het zestig jaar geleden dat Niek Slooter en Han Blacquiére in Zwijndrecht in het huwelijk traden. Locoburgemeester Anne Brommersma kwam het echtpaar thuis feliciteren met dit huwelijksjubileum. Niek was 24 en Han 22 jaar oud toen ze trouwden.

Niek Slooter heeft een tweelingbroer en toen ze in 1951 allebei hun mulo diploma hadden gehaald solliciteerden ze bij de  levensverzekeringsmaatschappij De Holland van 1859 in Dordrecht. Er was één vacature, maar vanwege hun goede cijfers werden ze allebei aangenomen. Niek ging na veertig dienstjaren met de Vut. Zijn militaire dienstplicht vervulde hij van 1955 tot 1957 bij de marine, waarna hij weer bij het verzekeringskantoor ging werken. In 1958 kwam Han er ook werken en ze kregen verkering.

Sleutel
De eerste zoen kwam toen ze allebei een vrije middag hadden en gingen fietsen. Bij de Moerdijkbrug werd toen voor het eerst gezoend. Het echtpaar had in Dordrecht een nieuwbouwwoning gekocht waar ze op hun trouwdag introkken. 'De volgende morgen belde de opzichter aan en gaf me de sleutel van het huis', vertelt Niek. 'Die had ik in het slot van de voordeur laten zitten en heeft er dus de hele nacht ingezeten. Het is wel te verklaren, want ik had zoals het hoort de bruid over de drempel naar binnengedragen en niet meer aan de sleutel gedacht.'

Werk
'We hebben twee dochters en twee leuke schoonzonen', vertelt Han. Er zijn 13 kleinkinderen en 11 achterkleinkinderen. Toen Niek Slooter in 1978 door fusies van verzekeringsmaatschappijen in Utrecht kwam te werken gingen ze daar ook wonen. In 2003 verhuisden ze naar een appartement in Ede en sinds bijna twee jaar wonen ze met veel genoegen in een mooi gelegen aanleunwoning bij d'Amandelboom. Han heeft toen ze in Utrecht woonden nog 17 jaar bij de Rabobank gewerkt. 'De bank hield zitting in verzorgingshuizen waar bewoners een rekening kregen waar hun zakgeld op gestort werd. Tijdens die zittingen hielpen we mensen met het overmaken van geld voor dingen als abonnementen of cadeautjes voor kinderen.'

Biljarten
Niek ging wel eens mee naar de verzorgingshuizen in Utrecht waar Han werkte en het viel hem op dat daar overal gebiljart werd. 'We kwamen regelmatig bij een oom en tante in d'Amandelboom en daar werd niet gebiljart.' Toen het echtpaar in hun Utrechtse tijd vrijwilligerswerk in d'Amandelboom ging doen stelde Slooter voor om daar ook te gaan biljarten en tot ze naar Ede verhuisden regelde hij het. 'Niek ging biljarten en ik koffieschenken', vertelt Han. Nu ze bij d'Amandelboom wonen doet hij alleen nog maar mee. Het diamanten huwelijksjubileum werd gevierd in Van der Valk restaurant De Biltsche Hoek.