Vrijwilligers maaien met de zeis op Landgoed Einde Gooi, Een zeis is een landbouwhandwerktuig om grassen, graan of ruigte te maaien. Tijdens het maaien wordt het mes regelmatig gescherpt met een strekel om het scherp te houden.
Vrijwilligers maaien met de zeis op Landgoed Einde Gooi, Een zeis is een landbouwhandwerktuig om grassen, graan of ruigte te maaien. Tijdens het maaien wordt het mes regelmatig gescherpt met een strekel om het scherp te houden.

Landgoed Einde Gooi zoekt vrijwilligers

Algemeen

door Walter Eijndhoven

Eén keer in de maand, op zaterdagochtend, komt een groepje vrijwilligers bij elkaar om lekker te werken in het groen op landgoed Einde Gooi. In het kader van 'Betrekken bij Groen' namen diverse vrijwilligers deel aan de cursus 'Maaien met de zeis'. Zaterdagochtend was het moment surprème.

Om 9.30 uur verzamelden zeven vrijwilligers zich bij de boerderij Einde Gooi, het bos- en weidegebied tussen Hollandsche Rading en Hilversum. Na een welkomstwoord en koffie reikte boswachter Diederik Aarendonk diverse gereedschappen uit en liep het gezelschap richting het werkgebied, een weiland middenin het bos.

Afwissellend
'Ik ben nu twee jaar vrijwilliger bij Einde Gooi', begint Walter Eerdmans uit Maartensdijk zijn verhaal. 'En tot volle tevredenheid. Ik ben een echte natuurliefhebber en wat is nu mooier dan een gedeelte van mijn vrijetijd hier door te brengen? Het gebied is heel afwisselend. Als je verderop de Noodweg oversteekt, loop je zo de heide op. Schitterend toch?' Om het landschap zo aantrekkelijk mogelijk te houden, voeren de vrijwilligers diverse werkzaamheden uit. Japanse Duizenknoop wordt verwijderd, een broeihoop aangelegd voor ringslangen, een houtwal onderhouden, hooien en nu ook maaien met de zeis.

Vaardigheid
Voor het maaien met de zeis komt nog wel wat kijken', legt Elke Wolfangel uit Maartensdijk uit. 'Voordat wij het maaien in de praktijk mogen verrichten, werden wij eerst wegwijs gemaakt met het gereedschap. Hoe houd je een zeis scherp? Hoe zorg je dat het blad geen karteltjes krijgt en hoe houd je een zeis vast? Allemaal vragen voordat de vrijwilligers hun vaardigheid in het maaien in de praktijk mogen laten zien. Wolfangel: 'Mijn familie komt van een boederij. Vroeger vond ik het altijd erg interessant hoe mijn opa met die zeis aan de gang ging. Leuk dat ik het nu zelf mag doen. Maar het is wel erg vermoeiend hoor'.

Raaf
Boswachter Diederik Aarendonk is trots op zijn vrijwilligersgroep. En op het mooie gebied waarover hij de scepter zwaait. 'Vanuit de provincie Noord-Holland kreeg ik dit jaar budget voor meer diversiteit op Landgoed Einde Gooi. Dankzij het project 'Betrekken bij Groen' kunnen de vrijwilligers nu meer doen in het gebied'. Al wandelend laat Aarendonk de wissels (paadjes) zien waar dassen lopen. De dassen uit de regio De Bilt komen voort uit de bronpopulatie van Einde Gooi. 'Kijk, daar aan de rand van het weiland maken wij een broeihoop voor ringslangen. Er leven hier nog heel wat ringslangen en hazelwormen en in het poeltje verderop leeft de kamsalamander. Weet je dat de raaf hier ook broedt? Ieder jaar brengt een paartje hier haar jongen groot en als zij groot genoeg zijn, worden zij geringd. Wij zijn heel trots dat deze grootste kraaiachtige in dit gebied broedt'. Wandelend langs de boerderij iets verderop, broedt de kerkuil. Aarendonk: 'In die kast daarboven broedt ieder jaar een paartje kerkuilen. De boer houdt ze in de gaten met een verborgen camera'.

Ridderzuring
Terug in het weiland, waar de vrijwilligers werken, vertelt Aarendonk: 'Hier in het weiland komt veel ridderzuring voor. Dat moet allemaal verdwijnen. Wij willen meer weide- en akkerbloemen, dat is goed voor de biodiversiteit. Wij maaien nu dus ook met de zeis. Hoor je dat? Dat sssshhh. Dat is het geluid als je goed maait met de zeis. De vrijwilligers krijgen het maaien al aardig onder de knie'. Waar zo'n cursus al niet goed voor is. Wie ook graag de handen uit zijn/ haar mouwen wil steken op Landgoed Einde Gooi, is van harte welkom. De groep zoekt nog twee of drie vrijwilligers voor eén zaterdagochtend in de maand. Voor meer informatie kan men mailen naar: d.aarendonk@natuurmonumenten.nl of naar de website: www.natuurmonumenten.nl