’Het is een soort Burendag, maar dan op cultureel gebied’, aldus v.l.n.r. Ankie de Niet, Rosine Weenink en Marieke de Kruijf en (onderaan) Anneke Iseger.
’Het is een soort Burendag, maar dan op cultureel gebied’, aldus v.l.n.r. Ankie de Niet, Rosine Weenink en Marieke de Kruijf en (onderaan) Anneke Iseger.

Oproep elfde editie Gluren bij de Buren

Algemeen

Verbinding realiseren tussen buurten, wijken en bewoners

Vorig jaar kon het inmiddels in de gemeente De Bilt bekende evenement Gluren bij de Buren geen doorgang vinden. Maar het is de Stichting Kunst en Cultuur De Bilt (SKC) gelukt een nieuwe werkgroep met enthousiaste vrijwilligers samen te stellen. Ankie de Niet, Marieke de Kruijf, Rosine Weenink en Anneke Iseger zullen er alles aan doen om van de elfde editie van Gluren bij de Buren een groot succes te maken!

De SKC is bijzonder gelukkig met deze nieuwe werkgroep, die al in september de eerste bijeenkomst had. Voor Gluren bij de Buren stellen particulieren in hun woning belangeloos een ruimte beschikbaar. Huiskamers in de breedste zin van het woord - dus ook bijvoorbeeld buurtcentra en ontmoetingsruimtes - vormen gedurende het weekend van 7 en 8 maart een podium voor theatermakers, bands, cabaretiers, koortjes, singer-songwriters, ensembles, dichters en andere artiesten. Het zijn laagdrempelige en intieme optredens in huiselijke sfeer van vooral lokale talenten. Doel van Gluren bij de Buren is een verbinding te realiseren tussen buurten en wijken.

Ontmoeting
De ontmoeting met andere bewoners staat voorop. Uiteraard wordt er met de programmering rekening gehouden met de beschikbare ruimte en het soort optreden. 'Er wordt bijvoorbeeld niet een versterkte rockband in een klein huiskamertje gestopt', aldus de werkgroep. ''Daarom zoeken we ook naar grotere locaties. Indien mogelijk kunnen ook beeldende (amateur-)kunstenaars hun werk in de ruimtes exposeren. Wel willen we hierbij opmerken, dat er gedurende dat weekend geen verkoop van kunstwerken mag plaatsvinden'.

Optredens
De optredens duren maximaal dertig minuten en vinden beide middagen plaats om 14.00, 15.00 en 16.00 uur. 'Wij als werkgroep willen graag een oproep doen: wie wil zijn huis gedurende het weekend van 7 en 8 maart beschikbaar stellen voor optredens en wie wil een optreden verzorgen'? Deelnemers aan vorige edities van Gluren bij de Buren zullen worden aangeschreven, maar het is altijd leuk om er ook nieuwe acts bij te hebben. Het evenement wordt gefinancierd door de SKC en een vrijwillige bijdrage van bezoekers in de deelnemende huizen. Voor zowel de huizenbezitters als de artiesten is er helaas geen onkostenvergoeding beschikbaar. 'Het blijft leuk om je eigen straatgenoten uit te nodigen. Voor de huizenbezitters is Gluren vaak een feestje, met als mooie bijkomstigheid meer contact in de straat. De SKC biedt deze mogelijkheid. Eigenlijk is het een soort Burendag, maar dan op cultureel gebied'.

Gluren bij de Buren vindt op zaterdag 7 en zondag 8 maart 2020 plaats. Om voor een optreden in aanmerking te komen, kunnen belangstellenden zich nu al inschrijven via e-mail glurendebilt2020@gmail.com. Wie een ruimte in zijn huis beschikbaar wil stellen, kan eveneens via dit mailadres reageren