Bestrating 1947.jpg Bestrating (Kerkeindsche Vaartdijk) in 1947. (foto uit het archief van Wout van Winssen)
Bestrating 1947.jpg Bestrating (Kerkeindsche Vaartdijk) in 1947. (foto uit het archief van Wout van Winssen)

Westbroek in sprongen door de tijd

Algemeen

door Henk van de Bunt

Filmbeelden uit diverse bronnen illustreren hoe het leven in Westbroek veranderde in de loop der jaren. Door te spelen met die filmbeelden uit verschillende perioden stelde Karien Scholten voor Westbroek Ontmoet een film samen, getiteld: 'Westbroek in sprongen door de tijd'.

Karien vertelt: 'Monteren is een hele klus. Onze computer zit vol foto's en filmbeelden, gekregen van allerlei mensen en in de loop der jaren zelf gemaakt. Gebeurtenissen van vandaag koppelen aan beelden van jaren geleden is vaak verrassend. Een film uit 1947 toont de armoede van vlak na de oorlog en de noeste arbeid van de wederopbouw. De inspanning van het leven van toen is bijna voelbaar. Voor de verharding van de Kerkeindsche Vaartdijk in 1947 werden bij voorbeeld de stenen met de hand gebikt. Zestig jaar later werd diezelfde Burgemeester Huydecoperweg schijnbaar moeiteloos met een geavanceerde methode gerestaureerd'.

Melken
Mechanisatie maakte op velerlei gebied arbeid gemakkelijker. Karien vervolgt: 'Werkzaamheden op de boerderij werden geautomatiseerd en het boerenbedrijf veranderde in een onderneming. Melken in de zeventiger jaren aan een weidewagen in het land vroeg om een andere dagindeling dan nu op een modern melkveebedrijf met melkrobots'. Zij vervolgt: 'Ook bijv. de positie van de burgemeester veranderde in de loop van de tijd. Huizenbouw hervormde het dorp, voorzieningen verdwenen, maar Sinterklaas werd en wordt ieder jaar uitbundig binnen gehaald. Opvallend zijn ook de protestacties van de boeren, van bescheiden in het verleden naar groots georganiseerd, afgelopen maand'.

Verhaal
Wat gebeurt er als je al die beelden ziet passeren? Karien: 'Filmbeelden vertellen een verhaal. Ze kunnen ontroeren, grote vreugde tonen, maar ook emoties als bij afscheid nemen. Drempelvrees, verlegenheid, alles kom ik tegen op unieke beelden. Bij het monteren hoop ik ze de waardering te geven die ze verdienen'.

Nieuwe initiatieven
'Veel aspecten van het dorpsleven zijn nagenoeg gelijk gebleven. Heel nadrukkelijk is te zien dat de saamhorigheid is gebleven. Veel vrijwilligers zijn betrokken bij acties voor het goede doel. De molen kreeg een nieuwe bestemming, ook met een filantropisch oogmerk. Muziekvereniging Vriendenkring groeide van fanfare uit naar een serieus orkest. Er ontstonden nieuwe initiatieven zoals een kerstfair met aansluitend een bijeenkomst in Het Dorpshuis om het jaar door te nemen: ´Westbroek draait door'.

Cineasten

Wie waren dan de cineasten die je voorgingen? Karien: 'Dat waren dorpsgenoten, die ieder vanuit z'n eigen achtergrond en interesse een deel van het dagelijks leven vastlegden. Wout van Winssen liet me veel films na. Daarbij waren ook de dorpsfilms van de Maartensdijkse fotograaf Frans Schaafsma over Westbroek en Maartensdijk uit 1959 en 1960'. Zij vervolgt tenslotte: 'Ik heb ook wat filmbeelden meegenomen uit bijeenkomsten van Westbroek Ontmoet, want ons motto is: Samen herinneringen delen is nieuwe herinneringen maken'.

Dinsdag 5 november wordt de film getoond tijdens Westbroek Ontmoet. U bent daarvoor van harte welkom van 14.30 tot 16.30u. in Het Dorpshuis van Westbroek, Prinses Christinastraat 2. De kosten zijn 3,50 euro, inclusief koffie of thee. Wanneer u wél wil komen, maar niet weet hoe, kan vervoer geregeld worden via de familie Kalisvaart, tel. 0346 281181. Ook wanneer u niet in Westbroek woont, bent u van harte welkom.

Bestuur Oranjefeest 2017. (foto Karien Scholten)
Bestuur Oranjefeest 1947 met paard en wagen. (foto uit het archief van Wout van Winssen)
Bestrating Burgemeester Huydecoperweg in 2017. (foto Karien Scholten)