Aan de waterkant wordt de zwarte els gekortwiekt.
Aan de waterkant wordt de zwarte els gekortwiekt.

Help Mee tijdens de Natuurwerkdag

Algemeen

Utrechts Landschap gaat aan de slag voor meer biodiversiteit

Op 2 november vindt de landelijke Natuurwerkdag plaats. Op deze dag gaan vrijwilligers samen buiten aan de slag voor de wilde bij, vlinder, zandhagedis of de ijsvogel. Het is leuk, gezellig en nuttig om samen in de natuur te werken tijdens het grootste vrijwilligersevenement in het groen. Dit jaar gaat Utrechts Landschap aan de slag voor meer biodiversiteit op landgoed Oostbroek.

Tijdens de Natuurwerkdag gaat Utrechts Landschap samen met vrijwilligers zaagwerkzaamheden uitvoeren op landgoed Oostbroek. Langs de waterkant zijn de zwarte elzen een beetje uit hun jasje gegroeid. Hierdoor is de watergang te schaduwrijk geworden. De bomen zullen na het afzagen weer opnieuw uitlopen. Dit heeft verschillende voordelen: de jonge takken zorgen voor een rust-, schuil- en voortplantingsplaats voor fauna, voor de vogels wordt het water weer zichtbaar en in het voorjaar zal het water eerder opwarmen omdat er minder schaduw op valt.

De zwarte els
De zwarte els is een boomsoort die inheems is in Nederland. De soort groeit het best op vochtige grond. Het is een vroege bloeier en daardoor belangrijk voor de insecten. De eiwitrijke insecten zijn voedsel voor (jonge) vogels, vleermuizen en amfibieën. De els vermeerdert zich door zaad, dat in de elzenproppen zit. Mezen en sijsjes zijn gek op deze zaden. Gemiddeld worden elzen zo'n 80 tot 100 jaar oud. Door ze te snoeien kunnen ze veel ouder worden.

Voor alle deelnemers aan de Natuurwerkdag is er na afloop soep. Lijkt het je leuk om deze dag mee te helpen? Meld je dan snel aan via www.natuurwerkdag.nl.