We gingen langs de wijken Crosestein en Vogelwijk in Zeist om via een stukje over De Dreef (deze foto) te eindigen bij het westelijkste puntje van de wijk Brugakker (volgende foto) aldaar.
We gingen langs de wijken Crosestein en Vogelwijk in Zeist om via een stukje over De Dreef (deze foto) te eindigen bij het westelijkste puntje van de wijk Brugakker (volgende foto) aldaar.

Langs de grenzen van De Bilt

Algemeen

In het boek '100 jaar Bilthoven' stelt co-auteur Wim Krommenhoek de vraag hoe het gebied van de huidige gemeente De Bilt er duizend jaar geleden zal hebben uitgezien: 'We zagen een wildernis van heide en stuifzanden in het oosten, veen in het westen en moerasbossen in het zuiden'.

In een aantal bijdragen laat Krommenhoek u kennis maken met de verscheidenheid aan landschappen langs de grens van de gemeente in het nu. Vooral na de herindeling tot één grote gemeente met zes woonkernen valt de verscheidenheid aan landschapstypen langs de gemeentegrens heel sterk op.

We begonnen onze rondgang ten westen van De Bilt, bij fort Voordorp en volgden de grens met de klok mee, boven Overvecht langs, naar Westbroek. Later vervolgen we noordwaarts, langs het Bert Bospad naar Egelshoek en vandaar oostwaarts naar de kern Hollandsche Rading. Vandaar een uitschieter noordwaarts in het Maartensdijkse bos en vervolgens zuidwaarts naar Lage Vuursche. Dan een lang stuk zuidwaarts richting Den Dolder en Zeist tot aan de A28. In het meest zuidelijke deel van de gemeente ter hoogte van de wijk Brugakker in Zeist en de Uithof loop de grens ongeveer een kilomer oost-west om dan oostelijk van de Uithof om te buigen naar het noorden en langs de A28 naar het westen te buigen om bij knooppunt Rijsweerd noordwaarts te buigen om een stukje de A27 te volgen. Na het kruisen van de Biltse Rading komen we weer terug bij fort Voororp.

Vanaf Lage Vuursche
Vanuit het bosgebied in Lage Vuursche vervolgden wij in een vorige bijdrage de grens via de Koudelaan in Lage Vuursche, langs de kruizing Maartensdijkseweg en de Soestdijkseweg naast de oude Vuurscheweg. Nog steeds in zuidelijke richting passeert de grens de overgang Handellaan (Bilthoven) naar Pleineslaan (Den Dolder). Nog iets zuidelijker en iets ten oosten van het eind van de Lassuslaan kruist de grens de spoorlijn om vervolgens nog steeds in zuidelijke richting door het bos door te lopen richting Zeist. Met een knikje aan het eind bereiken we de Amersfoortseweg (N237) op anderhalve kilometer vanaf het landgoed Vollenhove.

We staken de Utrechtseweg over en gaan weer een stukje zuidwaards, over de Noordweg (deze foto), langs de wijken Crosestein en Vogelwijk in Zeist.
Na De Dreef eindigen wij vooralsnog bij het westelijkste puntje van de wijk Brugakker in Zeist (deze foto). Vervolgens loopt de grens ongeveer een kilometer westwaarts richting Uithof.
Nu volgt een lastig parcours. Na het kruisen van de Amersfoortseweg (deze foto) ter hoogte van nummer 45 , loopt de grens door tot de noordzijde van de A28 en volgt deze westwaarts tot het viaduct onder de Utrechtseweg richting Zeist.
Nu volgt de grens circa 200 meter de Utrechtseweg richting Zeist tot aan de rand van de Zeister componistenbuurt. Hier steken we de Utrechtseweg over (deze foto) en gaan weer weer een stukje zuidwaards.