Het scholierendebat in de oude raadszaal van Jagtlust.
Het scholierendebat in de oude raadszaal van Jagtlust.

Scholierendebat wordt een geslaagde dag

Algemeen

'Een shirtje of jurkje voor 2,50 deugt niet'; zo luidt een van de stellingen van het scholierendebat voor de week van de Duurzaamheid. In aanwezigheid van een wethouder, fractievoorzitters, leerlingen en zelfs de regionale pers verdedigen leerlingen hun stnadpunten..

De ochtendzon schijnt de zaal in en de koffie en thee staan klaar. Wethouder Dolf Smolenaers neemt het woord en heet iedereen welkom. Na het noemen wie voor en tegen de stelling zijn wordt er nog wat geschoven in waar iedereen moet zitten; dit gaat gepaard met een boel zenuwachtig geroezemoes en geblader in de papieren.

De timer op het bord geeft vijftien minuten aan en de eerste stelling luidt: 'Om het klimaat te redden moeten we geen vlees meer eten'. Ronde één start, Aeres begint met een goed standpunt. Jade van het Nieuwe Lyceum staat op en vertelt met een duidelijke stem hoe zij er over denkt. De toon is gezet.

Tussen elk debat wordt er druk nagepraat door de leerlingen: 'Wij worden sowieso laatste', roept iemand uit. Niels zegt: 'Het was fijn dat ik aan het einde wat meer op mijn gemak was, daardoor ging het ook beter'.

Na het laatste debat gaat de jury in overleg en bij (hun) terugkomst wordt er gegiecheld en zenuwachtig 'sst' geroepen. Er wordt tromgeroffel ingezet: 'De winnaar van het debat is de Werkplaats!" zegt het jurylid. Vol verbazing en blijdschap geven de leerlingen elkaar high-fives. Christiaan zegt met een grijns van oor tot oor: 'Ik had het niet verwacht maar ik ben heel blij'.

Dan is de dag voorbij. Langzaam druppelen de leerlingen naar buiten en worden er wat handjes geschud. 'Bedankt voor de leuke dag en de chocola meneer'. Zelfs de klas die niet heeft gewonnen heeft genoten van de dag, een geslaagde dag.  (Ilse Lavell )