Het diamanten bruidspaar met burgemeester Sjoerd Potters.
Het diamanten bruidspaar met burgemeester Sjoerd Potters.

Annie en Jan Pons zestig jaar getrouwd

Algemeen

door Guus Geebel

Maandag 14 oktober was het zestig jaar geleden dat Jan Pons en Annie Dorland elkaar in Rotterdam het jawoord gaven. Jan was 24 en Annie 21 jaar oud. Burgemeester Sjoerd Potters kwam het echtpaar thuis met hun huwelijksjubileum feliciteren.

Ze woonden allebei in Rotterdam en zagen elkaar wel eens bij orgelconcerten van Feike Asma waar Annie ging met mensen van de kerk naar toe ging. Annie was vanuit Capelle aan den IJssel in Rotterdam komen wonen. Toen Jan haar voor het eerst in de kerk zag zei hij tegen zijn vriend: 'Daar zou ik nog wel eens een praatje mee willen maken.' Dat gebeurde toen een vriendin van Annie  jarig was. 'Ik ging naar die verjaardag, maar Jan die tegenover die vriendin woonde, was daar niet uitgenodigd. Jan was met zijn broer voor zijn moeder bezig een kleed over een trapleer te hangen dat die avond geklopt moest worden. In Rotterdam mocht je in die tijd pas na tien uur 's avonds mattenkloppen, omdat overdag leveranciers zoals de bakker en de melkboer langs de deuren gingen en mattenkloppen stof gaf. Toen Jan mij zag legde hij de mattenklopper neer en bracht me met de fiets naar huis en zo is het begonnen.' vertelt Annie.

Woningen
Ze hadden vierenhalf jaar verkering voor ze trouwden. 'Na ons trouwen gingen we inwonen op een bovenverdieping in de Rotterdamse Vierambachtsstraat. Twee jaar later kregen we een woning in Schiebroek.' Jan Pons werkte bij de politie in Rotterdam en woningbouwverenigingen wilden toen graag in elke straat een agent hebben wonen. 'Wij moesten vroeger in uniform naar huis en dat vonden ze goed voor de veiligheid. Zo kregen we een woning.' Na vier jaar verhuisde het gezin dat inmiddels drie kinderen telde naar een nieuwbouwwoning in de Alexanderpolder. Daar woonden ze 32 jaar. 'Jan wilde graag naar de Veluwe maar ik wilde eigenlijk helemaal niet weg uit Rotterdam, maar toen mijn zus in 't Harde ging wonen verhuisden wij daar in 2000 ook heen. Toen mijn zus uit 't Harde vertrok verhuisden we naar Joure waar een dochter van ons woonde.' Tien jaar geleden betrokken ze een woning op het terrein van 'd Amandelboom waar ze nu met veel genoegen wonen.

Activiteiten
Het echtpaar kreeg vier dochters. 'Toen de vierde geboren was zei de dokter, de jongens komen vanzelf', zegt Annie lachend. Er zijn twaalf kleinkinderen en vier achterkleinkinderen. Jan Pons was 36 jaar bij de politie. De mooiste vijf jaren daarvan bracht hij door bij de bereden politie. Hij kreeg daarvoor een opleiding en was met zijn paard aanwezig bij heel veel officiële gebeurtenissen. Het echtpaar heeft altijd veel vrijwilligerswerk gedaan. Annie is nu nog steeds als vrijwilliger actief bij 'd Amandelboom. Politiek zijn ze allebei actief geweest voor fractieleden van het GPV in de gemeenteraad. Later ook in Friesland bij de ChristenUnie, maar daar ging alles in het Fries en dat spraken ze niet. Ook bij de PCOB waren ze actief. Jan Pons werkte zes jaar met plezier als coördinator in de provincie Friesland voor Veilig Verkeer Nederland. Ook was hij voorzitter van de bewonersvereniging van 'd Amandelboom.

Feest
Het 60-jarig huwelijksfeest vierden ze in september met een weekend in Mol in België, met mooi weer. Een dochter en schoonzoon wonen in Rotterdam maar huren daar een landgoed dat uitstekend geschikt was om met 39 familieleden een feest te vieren. Voor het bruidspaar was een bruidssuite ingericht en de anderen sliepen in caravans, campers en tenten. De familie had een origineel jubileumcadeau bedacht. Het echtpaar kreeg een schoolagenda waarin familieleden uitjes hadden ingevuld die ze met het bruidspaar gedurende het schooljaar jaar gaan ondernemen. Een high tea op het stoomschip Rotterdam die in de agenda stond is inmiddels al uitgevoerd.