Henk Strietman weet de goed gevulde zaal te boeien.
Henk Strietman weet de goed gevulde zaal te boeien.

Aan de oever van de Grift

Algemeen

Woensdag 9 oktober hield Henk Strietman, op uitnodiging van de Historische Kring d'Oude School, een verhaal over zijn leven, dat begon aan de oever van de Zeister Vaart, ook  wel de Biltse Grift genoemd.

Strietman's ouderlijk huis stond aan de Koppeldijk en keek uit op de Grift. Deze werd al in 1640 aangelegd in de bedding van een zijtak van de Rijn. Daarmee wilde men het vervoer van goederen van Zeist naar Utrecht vergemakkelijken.

Geschiedenis
In een boeiend betoog, gevisualiseerd met dia's, nam Henk zijn toehoorders mee in zijn familiegeschiedenis. Zijn voorouders trokken als seizoenarbeiders in de landbouw in 1787 vanuit het Duitse Osnabrück naar Nederland; vanwege de werkloosheid aldaar, met in die eeuw nog 100.000 andere landgenoten. Velen van hen, zo ook de broers Strietmann, bleven in Nederland wonen. Dat gaf toen nogal wat ophef; ziedaar de gelijkenis met de huidige tijd. De voorouders van Henk werkten ook in Nederland als tuinbaas en in de groenten- en fruitteelt. Inmiddels hadden zij hun achternaam veranderd in Strietman. Ze betrokken in Zeist een 'warmoezeniershofstede'. De producten werden met een hondenkar, later met paard en wagen en uiteindelijk met drie opgemaakte vrachtwagens aan de man gebracht. Een oudere broer van Henk was de laatste loot, die het bedrijf voortzette. Daar kwam een einde aan toen begin jaren '70 van de vorige eeuw daar de woonwijk Zeist-West werd gebouwd.

Vogels
Het was boeiend te horen, hoe Henk zich zijn jeugd herinnert. Het ouderlijk huis had een uitzicht op de Grift en het hele jaar door was er het geroep en de gezang van de vogels te horen. Henk dankt daar zijn latere passie als vogelaar aan. Als afsluiting ontstond er een levendige discussie over het leven toen en nu aan de Grift.   

(Frans Poot)