De musici van De dochter van Meijer.
De musici van De dochter van Meijer.

De dochter van Meijer

Algemeen

In de voorstelling 'De dochter van Meijer' in de Woudkapel op vrijdag 25 oktober vertelt journalist en schrijver Pauline Broekema over bezetting en onderduik, schoften, meelopers en stille helden. Musici omarmen het verhaal met composities.

De dochter van Meijer gaat over bezetting en bevrijding. Over angst, heimwee, rouw en ongelofelijke veerkracht. Pauline Broekema is als geen ander in staat om het onnoembare te schilderen in verhalen. De voorstelling is gebaseerd op haar boek Het uiterste der zee.

Auteur
Pauline Broekema werd in 1954 geboren in de stad Groningen. Ze groeide op in een huis vol boeken. Dagelijks werden tenminste vijf kranten gelezen. Een opvoeding in de traditie 'onderzoekt alles en behoudt het goede', legde de basis voor een brede belangstelling. Na het eindexamen middelbare school ging ze de journalistiek in en werkte voor het Noord Hollands Dagblad en Hier en Nu radio van de NCRV. Vanaf 1984 was ze redacteur-verslaggever bij de NOS. Daarnaast schreef en schrijft ze. In januari 2019 nam zij afscheid van de NOS. Pauline schreef o.a. de veelgeprezen familiekroniek Het Boschhuis aan de Beetzlaan in Bilthoven. (Vierklank 2014-24-9)

Over 'De dochter van meijer'
Meijer, de vader van de kleine Sara (1941) wordt met de eerste trein van Westerbork naar het Oosten gevoerd. Sara en haar moeder Mies duiken onder, om veiligheidsredenen gescheiden van elkaar. Na de bevrijding blijkt bijna niemand van hun grote joodse familie nog in leven. De dochter van Meijer gaat over bezetting en bevrijding. Over eindeloze jaren in onderduik. Over angst, heimwee, rouw en ongelofelijke veerkracht. Het is het verhaal van schoften en meelopers. En van stille helden, de mannen en vrouwen die hun leven riskeerden om er voor anderen te kunnen zijn, die leefden in verbondenheid'.

Muziek
Pauline Broekema is als geen ander in staat om het onnoembare te schilderen in verhalen. De voorstelling is gebaseerd op haar boek 'Het uiterste der zee' (2018). Medewerking verlenen musici van The Amsterdam Consort; in deze voorstelling treden zij op in kamermuziekbezetting en omarmen de geschiedenis van Meijer, Mies en Sara met werken van componisten die destijds werden beluisterd zoals Max Bruch, Antonín Dvorák, Maurice Ravel, Dmitri Sjostakovitsj.

De verteller is Pauline Broekema, fluit, piccolo Jeannette Landré, fagot, contraforte Marieke Stordiau, viool, altviool Albert Adams, piano Mariken Zandvliet. [HvdB]

Voorstelling De dochter van Meijer is in De Woudkapel te Bilthoven op vrijdag 25 oktober, om 20.15 uur

Reserveringen: www.artconnectspeople.com en bij de Bilthovense Boekhandel, Julianalaan 1 te Bilthoven.