V.l.n.r.: Nina, Adore en Robin van Miljeugd.
V.l.n.r.: Nina, Adore en Robin van Miljeugd.

Miljeugd, duurzaamheid op school

Algemeen

In de Week van de duurzaamheid gingen Nina, Robin en Adore, leerlingen van Kindergemeenschap De Werkplaats in Bilthoven, het gesprek aan om te kijken hoe de school duurzamer gemaakt kan worden. Zij zijn van mening, dat wanneer je op jonge leeftijd bewust bent van je invloed op het milieu, er een nieuwe milieubewuste generatie kan opstaan.

Nina, Robin en Adore zijn eindexamenleerlingen, 17 jaar en lid van Miljeugd; een beweging waarmee zij de school duurzamer willen maken. Nina vertelt: 'Vorig jaar stond er een oproep in de nieuwsbrief van school om je te melden wanneer je wat wilde doen voor het klimaat. Daardoor kwamen we met zo'n vijf mensen op het idee Miljeugd te beginnen. Nu komen we met ongeveer 20 leerlingen vanuit verschillende klassen tweewekelijks samen om projecten over duurzaamheid binnen onze school uit te rollen'.

Vleesverkoop
Robin licht toe: 'We bedenken acties hoe we de school duurzamer kunnen maken. Dat varieert van het besparen van energie tot minder vleesverkoop in de kantine. Ook hebben we laatst een kledingruilbeurs georganiseerd in samenwerking met andere scholen'. Adore vertelt over het Sinterklaasfeest van vorig jaar: 'Normaal bestelden we met de klas altijd pizza's op 5 december. Dit keer zorgden we voor een milieuvriendelijke besteding van ons budget, zoals herbruikbare broodzakjes en bidons en de mogelijkheid om een kip te adopteren. Gaaf toch!'

Enthousiast
De drie dames brengen anderen in beweging door mond-tot-mond-reclame. Dat is het effectiefst. Ook vragen ze de betrokken docenten leerlingen naar hen door te sturen. Verder coördineren ze acties en informeren ze de scholieren, zoals bij de landelijke klimaatstakingen. Dit doen ze door het verspreiden van e-mails en het plakken van posters in de school. Naast enthousiaste leerlingen werken ze samen met facilitaire zaken en de gemeente. Die partijen hebben ze nodig bijvoorbeeld op het gebied van afvalscheiding.

Duurzaamheid
Nina': 'Het gaat slecht met de aarde wanneer we doorgaan met consumeren als Amerikanen en het uitbreiden van vliegvelden. We hebben sterk het gevoel dat het moet veranderen'. Adore vervolgt: 'Door al op jonge leeftijd bewust te zijn van onze invloed op het milieu kan er een nieuwe milieubewuste generatie opstaan'. Robin onderschrijft dit en vult aan: 'Als je meer let op wat je in het dagelijks leven doet, word je er ook meer bewust van. We kunnen best wat meer comfort opgeven'. Alle drie vinden dat deelname aan Miljeugd hen nieuwe inzichten oplevert. Robin verklaart: 'Ik wist eerst niet eens dat er zo veel vlees in de kantine aangeboden werd. En onder mijn vrienden kan ik echt wel drammen over het dragen van duurzame kleding. Thuis hebben we het er ook meer over. Ik merk dat met Miljeugd er gewoon nog meer te halen valt op het gebied van duurzaamheid'.

Tips
De drie dames adviseren vroeg te beginnen met milieubewust zijn, bijvoorbeeld op de basisschool: 'En zorg er dan voor dat zowel leerlingen, docenten als de directeur betrokken zijn'. Zelf gaan ze vier keer per jaar overleggen met de rector: 'Zo informeren we elkaar en weten we wat er mogelijk is'.      (Aukje Henneman)