Logo vierklank.nl
Leontine Kok neemt na anderhalf jaar afscheid van de raad.
Leontine Kok neemt na anderhalf jaar afscheid van de raad.

Fractievoorzitter VVD verlaat Biltse politiek

door Guus Geebel

Fractievoorzitter Leontine Kok neemt anderhalf jaar nadat ze voor de VVD in de gemeenteraad van De Bilt werd gekozen teleurgesteld afscheid van de raad. Zij mist politieke gezamenlijkheid. Collegepartij VVD is met vijf zetels de grootste fractie in de raad.  

Na de verkiezingen nam Leontine Kok al gauw het fractievoorzitterschap over van lijsttrekker Fred van Lemmen. Als fractievoorzitter vroeg zij met haar fractie aandacht voor het verbeteren van de manier waarop besluiten tot stand komen. Het voorstel voor de woningbouwlocaties dat onlangs werd gepresenteerd, maakte het belang hiervan voor haar nog duidelijker. Zij noemt de belangrijkste taak van het college en de gemeenteraad het nemen van zorgvuldig voorbereide beslissingen. Binnen de huidige setting ziet Leontine Kok voor zichzelf geen mogelijkheden meer om hierin het verschil te maken. Ze mist het gezamenlijk gaan voor het maximaal haalbare.    

Serieus nemen
'Het is een dagtaak om alle partijen en het college op weg te helpen naar besluitvorming waarin ook het andere geluid zorgvuldig wordt gehoord. Die tijd heb ik helaas niet en daarom neem ik voor nu afscheid van de Biltse politiek', aldus Leontine Kok. Zij zegt dat het gebrek aan vertrouwen in de gemeente en de politiek onder inwoners en ondernemers voor haar aanleiding was om raadslid te worden. Zij wilde bewerkstelligen dat inwoners meer serieus genomen zouden worden en  ze zegt in haar rol als VVD-fractievoorzitter steeds gewerkt te hebben aan een breed draagvlak voor verschillende onderwerpen. 'Er zijn stappen gezet, maar de dialoog tussen inwoners en de gemeente heeft nog meer aandacht nodig. Met name het ophalen van de wijsheid uit het 'andere geluid' is daarbij belangrijk. Zowel onder inwoners en ondernemers, als ook onder de raadsleden. Daar waar het college soms vasthoudt aan één overtuiging zou wat mij betreft meer de kennis en ervaring in de gemeenteraad opgehaald moeten worden.'  

Geduld en tijd
De VVD-fractie vindt dat om de democratie optimaal te laten werken de besluitvorming in de gemeente De Bilt echt anders moet. 'Daarbij is ook een gemeenteraad nodig waarin oppositie en coalitie meer gemeenschappelijk optrekken. Dat ontbreekt op dit moment.' Leontine Kok vindt dat er een fractievoorzitter nodig is die er nog harder aan kan trekken om die verbeteringen werkelijkheid te laten worden. 'Iemand met veel geduld en tijd.' Ondanks dat Kok een fulltimebaan dichter bij huis heeft gevonden, ziet zij op dit moment geen mogelijkheden de politiek en haar fulltimebaan te combineren. Zij hoopt dat haar vertrek tevens een aanmoediging is naar een betere samenwerking.  Totdat haar vervanging is geregeld zal Leontine Kok nog deel uitmaken van de VVD-fractie. Henric de Jong Schouwenburg volgt haar op als fractievoorzitter.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>