Logo vierklank.nl
Preek van de Leek in Centrumkerk
Preek van de Leek in Centrumkerk

Preek van de Leek in Centrumkerk

door Walter Eijndhoven

'Waar woorden tekort schieten, spreekt de muziek', is het onderwerp van de vijfde Preek van de Leek, op zondag 13 oktober in de Centrumkerk in Bilthoven. Wim Brands, cantor/ organist van de Centrumkerk neemt de toehoorder mee langs hoogte- en dieptepunten uit zijn muzikale levensgeschiedenis.

Muziek is al van jongs af aan een bijzondere factor in het leven van Wim Brands. Zijn vader was organist/ dirigent en muziekdocent. Echt raar was het dus niet dat Wim Brands ook in de muziek belandde. 'Na mijn middelbare school ging ik naar het conservatorium in Groningen, met als hoofdvak kerkorgel', vertelt Brands. 'Later studeerde ik aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en behaalde daar de bevoegdheid voor docent muziek voor het voortgezet onderwijs'. 'Mijn vader was dirigent, dus ik leerde via hem ook dirigeren. Na allerlei oefeningen zette hij mij voor een koor en naderhand werd besproken wat goed of fout ging. Een geweldige leertijd'.

Bewust
Tijdens de Preek van de Leek hoopt Brands zijn toehoorders meer bewust te maken van muziek. Brands: 'Een wereld zonder muziek bestaat niet. Overal hoor je muziek: in de supermarkt, op kantoor, in restaurants, muziek doet iets met je. Een wereld zonder muziek is saai. Tijdens mijn Preek begin ik daarom gelijk met een mooi stuk van Joachim Anderson, gespeeld door Dick van Vliet (dwarsfluitist). Tussendoor treedt ook nog tweemaal het Kamerkoor van de Centrumkerk op, met een Agnus Deï (gecomponeerd door Brands) en de Hymne van St.Patrick.

Passie
Naast zijn gewone werkzaamheden als predikant, zette dominee Harold Oechies de 'Preek van de Leek' op, met als doel een ander publiek te bereiken dan dat van de zondagochtend. In de Preek van de Leek vertelt een leek (gelovig of niet) over zijn of haar passie. Je hoeft immers geen dominee te zijn om te preken of een inspirerend verhaal te houden. Aanstaande zondag is het de beurt aan Wim Brands om iets te vertellen over zijn passie. Wie meer wil horen van Wim Brands, is zondag 13 oktober van harte welkom. De Preek van de Leek begint om 16.00 uur, in de Centrumkerk, aan de Julianalaan 42 in Bilthoven.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>