Met Tegellovers hoopt het Waterschap inwoners met ‘loesje achtige’ teksten te herinneren aan de gevolgen van verstening.
Met Tegellovers hoopt het Waterschap inwoners met ‘loesje achtige’ teksten te herinneren aan de gevolgen van verstening.

Tegellovers overal in de gemeente De Bilt

Algemeen

Her en der door de gemeente zijn tegel te vinden met teksten zoals 'ik wou dat ik gras was', 'na regen komt wateroverlast'. Het Waterschap probeert op deze ludieke manier inwoners van de gemeente bewust te maken van de gevolgen verstening.

Tom Overgaauw medewerker van het Waterschap en bedenker van de Tegellovers vertelt: 'Afgelopen zomer was het extreem droog, terwijl het nu heel nat is. Door klimaatverandering worden weersextremen steeds normaler. Dit goed reguleren is een uitdaging voor het Waterschap'. Volgens Overgaauw is het juist op en aan de rand van de heuvelrug belangrijk dat we zoveel mogelijk water in de bodem laten wegzakken. Zo creëren we watervoorraad dat we later kunnen oppompen als drinkwater.

Vergroenen
Het Waterschap werkt hierin samen met de gemeente. Maar ook als inwoner kun je helpen. 'Want ongeveer 60% van de grond is van particulieren. Samen kunnen we een groot verschil maken' aldus Overgaauw. 'Richt je tuin zo in dat het water zoveel mogelijk in de grond zakt. Op de website www.klimaatklaar.nl staan veel voorbeelden'. Gelukkig zijn er al diverse bewoners in De Bilt die het goede voorbeeld geven. Actie Steenbreek De Bilt richt zich in de wijk Weltevreden op het vergroenen van de tuinen. Tegels eruit, planten erin. Al dan niet in combinatie met afkoppelen regengoot en plaatsen regenton. En leerlingen van het Nieuwe Lyceum onderzochten hoe gemeente De Bilt rainproof kon worden.

Op 12 oktober is Tom Overgaauw ook op de Duurzaamheidsmarkt in De Bilt bij de Oosterlichtkerk aan de eerste Brandenburgerweg. Aan hem kunt u dan u vragen stellen.