Ebbe Rost van Tonningen tijdens een lezing over zijn boek over 20 jaar lokale politiek in de gemeente De Bilt
Ebbe Rost van Tonningen tijdens een lezing over zijn boek over 20 jaar lokale politiek in de gemeente De Bilt

Volle zaal voor lezing Ebbe Rost van Tonningen

Algemeen

door Henk van de Bunt

Ebbe Rost van Tonningen verzorgde donderdag 26 september een lezing over zijn boek 'Politiek weerbericht De Bilt, code oranje'. Hij beschreef 20 jaar gemeentepolitiek in De Bilt.. In de zaal van De Bilthovense Boekhandel luisterden 60 mensen geboeid naar zijn verhaal met Bart van Gerwen als gespreksleider.

Het ging niet alleen over De Bilt - over politiek in deze gemeente - omdat op diverse punten De Bilt niet te vergelijken is met andere gemeenten. Ebbe liet zien hoe in 15 jaar de gemeente De Bilt ca 40 miljoen euro armer was geworden. De achtereenvolgende coalities van 2006 t/m 2018 kwamen niet tot een zorgvuldige analyse voor een coalitieakkoord; onder andere door het ontbreken van een goede analyse, een duidelijk visie en een goede planning kwam het gemeentebestuur steeds voor financiële tegenvallers te staan. Rost van Tonningen gaf aan op welke punten het gemeentebestuur niet effectief was en niet doelgericht: 'Het oordeel van burgers over de gemeente is met een rapportcijfer van 5,4  voor het participatiebeleid niet voldoende. Voor de diensten van balie, loket en telefoon daarentegen scoort de gemeente een 7,5 of hoger'.

Boek
Ebbe geeft in zijn boek aanbevelingen: 'Het bestuurssysteem van deze gemeente is niet meer van deze tijd, niet toekomstbestendig'. Ebbe ziet meer in een gemeenteraad, die als Raad van Toezicht functioneert. De gemeenteraad wordt overvraagd in de kader-stellende taak. Ebbe: 'Een steeds meer versnipperd gemeentebestuur -11 fracties voor 27 gemeenteraadsleden! - loopt steeds verder achter de feiten aan'. Van Tonningen geeft een aantal mogelijkheden aan om tot een meer effectief gemeentebestuur te komen.

Vragen
Er werden na afloop van zijn verhaal diverse vragen gesteld: 'Waar is het geld aan besteed? Wie oefent de controle uit op de gemeente? Is de gemeente op weg naar een artikel 12 gemeente, d.w.z. dat zij onder curatele wordt gesteld?' Veel kritiek kwam er op het participatiebeleid van de gemeente: 'Zou Ebbe anders hebben geacteerd in de gemeenteraad als hij de kennis van nu had gehad'? Ebbe gaf volmondig toe dat het hem in onvoldoende mate is gelukt om bruggen te slaan. En zou daar nu anders mee zijn omgegaan.

De bezoekers gingen met een tevreden gevoel naar huis. Ebbe kreeg na afloop direct het volgende commentaar: 'Jij kunt echte verhalen vertellen. Met ernst, humor, grapjes, maar ook met de nare dingen die gezegd moeten worden. Jij hebt weer een boekje van jouw hand aan de wereld getoond'.