Ook vrijwilligers uit de wijk ruimen op.
Ook vrijwilligers uit de wijk ruimen op.

Werkers De Werkplaats ruimen wijk De Leijen op

Algemeen

door Walter Eijndhoven

Samen met vertegenwoordigers van de Wijkraad De Leijen, gingen werkers van De Werkplaats in Bilthoven op vrijdag 20 september de straat op om zwerfafval te verzamelen. Deze vrijdag was het de beurt aan alle derdeklassers van de Mavo, over een paar weken volgen derdeklassers van Havo en VWO.

Mensen in meer dan 160 landen gingen vrijdag 20 of zaterdag 21 september de straat op om de aarde een stuk schoner te maken. Ook De Werkplaats in Bilthoven deed hieraan mee, met als doel een schonere wijk. Binnen enige weken plaatst de Bilthovense school ook PMD-bakken op haar terrein, in de hoop haar steentje bij te dragen aan een schoner milieu.

Schoonmaakactie

Voordat de werkers aan hun schoonmaakactie begonnen, werden zij door Peter Smith, filosoof en oprichter van KLEAN (Klagen Loont Echt Absoluut Niet), wegwijs gemaakt in de wereld van het zwerfafval. 'Wat heeft het opruimen van dat ene stukje plastic nu eigenlijk voor zin?', begint hij zijn verhaal. 'Nou, alles', is zijn simpele antwoord. 'Als iedereen in Nederland één stukje plastic per dag opruimt, zijn dat 17 miljoen stukjes per dag. Reken maar uit hoeveel dat in één jaar tijd is'. Als voorbeeld noemt hij het opruimen van de noordoever van het IJ in Amsterdam. Zijn team vroeg aan iedere passant of zij één stukje plastic wilden opruimen. Nou, dat wilden zij wel. Aan het eind van de dag was de gehele oever plasticvrij.

Eilanden

Smith: 'Ieder jaar stort de mens 8 miljard kilo plastic in zee. Zelfs op de meest afgelegen eilanden in de Grote Oceaan liggen plastic flessen en doppen. Jonge vogels sterven doordat zij deze doppen binnenkrijgen, terwijl sommige eilanden op meer dan 3.000 kilometer van het vasteland liggen. Behalve vogels krijgen ook vissen plastic binnen en uiteindelijk dus ook de mens'.

Werkers gaan in groepjes de straat op.