Logo vierklank.nl
Carlijn en Juul, twee leerlingen van het Nieuwe Lyceum, tonen kleding van het Recycle Lab dat zich specialiseert in een duurzaam restylen van kleding. (foto Maaike Hennekam)
Carlijn en Juul, twee leerlingen van het Nieuwe Lyceum, tonen kleding van het Recycle Lab dat zich specialiseert in een duurzaam restylen van kleding. (foto Maaike Hennekam) (Foto: Liset Verberne)

Het Nieuwe Lyceum en Week van de Duurzaamheid

Dit jaar is van 5 tot 12 oktober de Week van de Duurzaamheid. Ook het Nieuwe Lyceum (HNL) in Bilthoven doet hieraan mee.

HNL neemt op 10 oktober de aftrap van het driedaagse 'HNL-Fashion'- project. De eerste- en tweedejaars leerlingen zullen actief aan de slag gaan met de vraag: 'Hoe duurzaam is mijn kleding?'. Het doel van dit project is dat leerlingen zich ontwikkelen tot duurzame kledingconsumenten en een inspiratiebron zijn voor anderen.

Voorbereiden
Hellen Dil, Conny Jasperse en Maaike Hennekam zijn drie docenten die enthousiast 'HNL-Fashion' aan het voorbereiden zijn. Hellen vertelt: 'Bij de aftrap gaat het erom dat elke leerling weet aan welke eisen duurzame kleding moet voldoen. We laten daarom de leerlingen zelf uitzoeken hoe duurzaam hun meegebrachte kleding is. Welke grondstoffen zijn gebruikt? Hoe is de kleding getransporteerd? Onder welke arbeidsomstandigheden is het kledingstuk gemaakt?'.

Doemdenken
Conny vult aan: 'Natuurlijk gaat het niet om doemdenken over wat er allemaal niet goed gaat rond de productie van kleding. Belangrijker is dat leerlingen zich realiseren dat duurzame kleding ook cool kan zijn. We maken het daarom leuk door de aftrap te starten met een geweldige modeshow'.

Waarom HNL-fashion?
De drie docenten vinden het heel belangrijk dat zij meer doen dan alleen kennis overbrengen om aan de eindtermen te voldoen. Zij richten zich op de vraag: Wat wil ik de leerlingen nog meer leren naast de lesinhoud? Heel belangrijk in dit proces is het feit dat wij dit niet als drie individuen doen. Het is een team van professionals; al onze brugklas docenten en tweede klas docenten met de mentoren en de teamleiders in de hoofdrol. Samen weten zij een dergelijk groot project mogelijk te maken.

Kleding-Experts gezocht
De aftrap krijgt op 4, 5 en 6 november een vervolg. Dan gaan leerlingen door een korte design-sprint van 3 dagen hun eigen duurzame HNL-fashion-lijn ontwerpen. Dit doen zij met de hulp van experts. De docenten zijn nog op zoek naar extra experts. Bent u dat? Neem dan contact op met Hellen Dil: dil@hetnieuwelyceum.nl

Wilt u weten wat er nog meer gebeurt in de Week van de Duurzaamheid? Of heeft u zelf een activiteit die u graag wilt organiseren in deze week? Ga dan naar www.duurzaamdebilt.nl.  

(Joanne Penning)

Meer berichten