In Memoriam

Algemeen

Op 20 september 2019 overleed op ruim honderdjarige leeftijd Hans Hellendoorn. Weinigen zullen zijn naam nog kennen. Toch heeft Hans Hellendoorn een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van onze gemeente.

In de nadagen van de Tweede Wereldoorlog, in september 1944 - het zuiden van Nederland was al bevrijd - werden in opdracht van de Nederlandse regering in Londen de afzonderlijke verzetsbewegingen samengevoegd in een organisatie: de Binnenlandse Strijdkrachten. De leiding over de BS in De Bilt en Maartensdijk kregen Maas Geesteranus en Hans Hellendoorn. De laatste over het zogenaamd strijdend gedeelte. Hans Hellendoorn woonde in die tijd in Bilthoven.

Weergegevens
Wanneer de Duitsers marcheerden op het schoolterrein van de gevorderde Van Dijckschool kon hij er vanuit zijn zolderraam naar kijken. En toen aan het begin van de oorlog de huisarts op de Soestdijkseweg, Meindert Brouwer inlichtingen verzamelde om door te seinen naar Londen, leverde hij de weergegevens, belangrijk voor de bombardementsvluchten naar Duitsland. Na de oorlog maakte hij met Brouwer en Maas Geesteranus deel uit van de voorlopige gemeenteraad van De Bilt.

Opdracht
In 2014 interviewde ik hem voor mijn boek over de Tweede Wereldoorlog in Bilthoven en De Bilt. Hij had ons gesprek zeer zorgvuldig voorbereid, overtuigd van het belang van het vastleggen van de geschiedenis van de oorlog. Toen ik wegging gaf hij me wat hij zelf nog bewaard had: de kaarten met daarop de namen van zijn manschappen destijds, ruim honderd man, een klein leger; stempels; en banden om over de arm van je uniform te dragen. 'Ik ben te oud om het nog te bewaren, mijn kinderen zijn er niet in geïnteresseerd, neem jij hem maar mee, dan heeft het een betere bestemming'.

In 2017 heb ik hem nog een keer gesproken. Opnieuw was ik, ondanks zijn zichtbare ouderdom, onder de indruk van zijn sterke persoonlijkheid. 'Ik heb alles meegemaakt en mijn opdracht volbracht' staat er boven zijn overlijdensadvertentie. Zo zal hij het leven ook ervaren hebben, als een opdracht die volbracht moest worden.

Hij ruste in vrede.

Bernard Schut