Het Emmaplein is in de huidige vorm het resultaat van de aanleg van de spooronderdoorgangen.
Het Emmaplein is in de huidige vorm het resultaat van de aanleg van de spooronderdoorgangen.

*Lezersactie*Drie burgemeesters bij Bilthovense boekhandel

Algemeen

door Henk van de Bunt

Vrijdag 11 oktober wordt het boek, getiteld 'Groet uit De Bilt en Bilthoven - een eeuw verstreken' bij de Bilthovense Boekhandel (in de Kelder) gepresenteerd. Het is een verzameling ansichtkaarten van een eeuw - veelal prachtig ingekleurd - en van dezelfde plekken is de huidige situatie gefotografeerd.

Het boek zal vrijdag 11 oktober om 16.00 uur in ontvangst worden genomen door drie burgemeesters: de huidige burgemeester Sjoerd Potters, de (allereerste) kinderburgemeester Carmen Braak en oud-burgemeester (1991 - 2007) mr. Alexander Tchernoff. Laatstgenoemde heeft het voorwoord geschreven. Zijn enthousiasme prikkelt en getuigt van liefde voor De Bilt en Bilthoven.

Samensteller
Werry Crone, samensteller van het boek werkte hiervoor samen met Historische Kring d'Oude School, die een representatieve selectie aan oude ansichten beschikbaar heeft gesteld. Crone vertelt: 'Samen met Roel Rozenburg van de uitgeverij, maak ik reeds meer dan tien jaar tussen de bedrijven door, toen-en-thans boeken. We verzamelen ansichtkaarten van een eeuw oud, veelal prachtig ingekleurd en zoeken de plekken terug om de huidige situatie te fotograferen. Voor De Bilt zijn wij een samenwerking aangegaan met de Historische Kring, d'Oude School. De vereniging heeft een indrukwekkende collectie ansichten. Een representatieve selectie hebben wij mogen reproduceren voor onze uitgave. En de foto's van de situaties anno nu geven wij op onze beurt aan de Historische Kring ten behoeve van het archief.

Fietstocht
Met dit boek in de hand is het volgens Crone mogelijk om een fietstocht te maken langs de locaties, die in het boek vermeld staan: 'Zo op het eerste gezicht zou het niet onlogisch zijn om te verwachten, dat de Emmalaan aansluit op het Emmaplein. In menig gemeente tref je deze situatie aan. In deze gemeente moet je ruim drie kilometer overbruggen om van de ene plek naar de andere te komen. Dat heeft alles te maken met de ontstaansgeschiedenis van de gemeente, die inmiddels zes kernen omvat. En hoewel de kern De Bilt kan bogen op een historie die terug gaat tot de twaalfde eeuw, start de fietstocht bij het station in Bilthoven. Het Emmaplein, dat tot 1933 Stationsplein heette, is in de huidige vorm het resultaat van de aanleg van de spooronderdoorgangen, die tussen 2012 en 2015 gestalte kregen. De eerste winkels werden hier tussen 1919 en 1925 ingericht. Het station betekende een impuls om het gebied te ontwikkelen en met de recente veranderingen zal die ontwikkeling een nieuwe belangrijke fase ingaan. Via de Boslaan langs de Boskapel en via de Koperwieklaan en de Sperwerlaan gaat de tocht via de Julianalaan naar het winkelhart van Bilthoven. Terug op het Emmaplein kunnen we onze fietstocht completeren door een uitstapje te maken naar de villaparken ten noorden van de spoorlijn. Ook hier startte de ontwikkeling van Bilthoven nadat in 1863 spoorlijn en station officieel in gebruik werden genomen'.

Volgorde
Groet uit De Bilt en Bilthoven is een prachtige uitgave met een harde, linnen kaft en 160 pagina's vol beelden van toen en nu. Daarnaast bevat het een fietstocht langs plekken, die in het boek voorkomen. Deze fietstocht bepaalt tevens de volgorde van de kaarten. De toegang tot de presentatie is vrij. Het wordt op prijs gesteld indien u zich vooraf aanmeldt via info@bilthovenseboekhandel.nl of tel. 030 2281014.

Lezersactie
Het boek Groet uit De Bilt en Bilthoven is vanaf oktober te koop. Onder lezers van De Vierklank wordt een aantal exemplaren verloot. Stuur een mail naar info@vierklank.nl met in het onderwerp Groet uit De Bilt en Bilthoven. Tijdens de inloop van de presentatie op vrijdag 11 oktober bij de Bilthovense Boekhandel kunnen de winnaars hun boek ophalen.

Op het Emmaplein werd na de aanleg van de spoorlijn en de realisatie van een halteplaats in 1864 een stations-koffiehuis geopend. De naam Emmaplein was toen nog niet in gebruik. De weg die de spoorwegovergang kruiste werd Soestdijksche straatweg genoemd.