Wethouder Madeleine Bakker kreeg het af en toe zwaar te verduren.
Wethouder Madeleine Bakker kreeg het af en toe zwaar te verduren.

Wethouder onder vuur bij zwembaddebat

Algemeen

door Guus Geebel

Tijdens de raadvergadering van 26 september werd een verzoek van Krischan Hagedoorn (PvdA) ingewilligd om een interpellatiedebat te houden over de overschrijding van het financiële kader voor het zwembad Brandenburg. Aan het einde van het debat diende hij een motie van afkeuring in die na hoofdelijke stemming met 7 stemmen voor en 19 tegen werd verworpen.                       

'Bij het verschijnen van het raadsvoorstel PPS (Publiek Private Samenwerking) De Bilt werd voor de PvdA duidelijk dat het jaarlijks tekort voor de exploitatie van het zwembad fors groter is dan de kaders die de raad in 2017 heeft gesteld', aldus Hagedoorn. 'Dat was maximaal 366.000 euro exploitatietekort per jaar.' Hij noemt de overschrijding niet acceptabel en vindt dat de raad hierover eerst geïnformeerd had moeten worden. 'In november 2018 zei wethouder Bakker nog dat de exploitanten de exploitatie binnen de gestelde kaders haalbaar achten.' Hij constateert dat sportexploitant SRO Amersfoort al in december 2018 is geselecteerd als partner. Hij vraagt zich af of de wethouder de raad al niet veel eerder had kunnen en moeten informeren over de overschrijding en de raad om een nieuw financieel kader had moeten vragen zoals zij had beloofd. Hagedoorn stelt daarover een aantal vragen.

Stuurgroepen
Wethouder Madeleine Bakker schetst de lange geschiedenis rond de totstandkoming van het zwembad. 'In oktober 2018 is gesproken over hoe we de exploitatie vorm zouden gaan geven in een PPS. Daarin zijn twee kaders aan het college meegegeven om in de uitwerking mee te nemen. Dat gaat over een sociaal kader voor personeel van de gemeente werkzaam in de drie accommodaties. Daarnaast gaf de raad een maatschappelijk kader mee, dat over gebruikers ging. 'Het gaat dus over meerdere kaders.' Verschillende stuurgroepen zouden moeten samenkomen in een solide exploitatieprognose die aan de samenwerking ten grondslag zou liggen en de basis voor de besluitvorming van de raad zou zijn.' De wethouder zegt dat zij de raad tijdig en juist heeft geïnformeerd. Het werd in augustus 2019 duidelijk waarna we dat in een raadsvoorstel hebben vermeld.'

Bommetje
Krischan Hagedoorn is niet tevreden over de antwoorden van wethouder Bakker en dient een motie in waarin de indienende partijen hun afkeuring uitspreken over nalaten van het voorleggen aan de raad van de forse overschrijding van het exploitatietekort voor zwembad Brandenburg. Fracties geven vervolgens hun mening over de motie van afkeuring. Peter Schlamilch (Forza De Bilt) noemt het verhaal van de wethouder volledig ongeloofwaardig. Pim van de Veerdonk (Beter De Bilt) vindt dat het 'schuurt', Hij had de overschrijding eerder willen horen. Henk Zandvliet (GroenLinks): 'Zaterdag gaat het zwembad open en enkele fracties dachten misschien voor het opengaat, nu vast een bommetje.' Hij vindt het betoog van de wethouder voldoende.

Informatie
Menno Boer (SP) vindt dat de wethouder niet heeft voldaan aan de actieve informatieplicht en de informatie  te laat is gekomen. Martijn Koren (CDA) constateert dat juist wel aan de actieve informatieplicht is voldaan. Johan Slootweg (SGP) pleit voor een tweede termijn voor de wethouder die ze krijgt. Michiel van Weele (D66) is verbaasd dat de motie er ligt. Wethouder Bakker stelt dat er geen overschrijding is van de gemeentelijke meerjarenbegroting. 'We kunnen de begroting 2020 pas opstellen nu we het inzicht hebben dat we in augustus hebben verkregen.' Ze zegt toe om aan de hand van de meetings van de stuurgroepen aan te geven welke gegevens wanneer bekend waren. Voor Slootweg is deze toezegging voor dit moment voldoende. Hij trekt zijn steun voor de motie van afkeuring in.