Toepasselijke kleding bij de entree van het feest.
Toepasselijke kleding bij de entree van het feest. Foto: BERT

Waal Westellaan meneel

Algemeen

Oplettende voorbijgangers zagen de afgelopen twee weken tot hun verbazing dat het vertrouwde naambord Westerlaan in de Bilt er plotseling wel héél anders uitzag. Er stond een Chinese tekst. Dat was geen reclame van één van de twee Chinese restaurants die het dorp rijk is. Er stond nog steeds 'Westerlaan' maar dan in het Chinees.

De verandering van het straatbord was een onderdeel van het tweejaarlijkse straatfeest van de bewoners dat afgelopen zaterdag plaats vond. Dat heeft altijd een thema. En dit jaar was dat 'East meets Westerlaan'. Het feest werd traditioneel geopend met een entree van alle bewoners. Die ging deze keer onder een Chinese poort door. Inmiddels is het bordje weer verwijderd en staat er weer gewoon Westerlaan.

Varken
De straat was voor het feest 'Oosters' versierd en veel van de bewoners kwamen verkleed in kimono, met een Vietnamese hoed op of anderszins getooid in Chinese klederdracht. Omdat het in China het jaar van het varken is, waren talloze ornamenten getooid met een vrolijke afbeelding van dit dier. Voor de kleine kinderen waren de spelletjes in oosterse stijl. Zo konden ze onder meer fortune cookie happen en bami-schijven sjoelen. Wel kon het bekende Chinese spel 'draakje prik' geen doorgang vinden vanwege het brandgevaar. De gezamenlijke maaltijd kende uiteraard veel oosterse tinten. Met, hoe kan het anders, een varkentje aan het spit, veel saté, ook vegetarisch en grote hoeveelheden kroepoek in plaats van chips.          

(Bert Roozendaal)

Tijdelijke straatnaamwijziging.