Logo vierklank.nl
Suna Duif van Het Danspaleis draait passende muziek.
Suna Duif van Het Danspaleis draait passende muziek.

Thema 'Bewegen' ingevuld met dansen

Jaarlijks is het op 21 september Wereld Alzheimer Dag. Er wordt die dag wereldwijd aandacht gevraagd voor de ziekte dementie en de gevolgen daarvan voor de persoon die het betreft en de mensen eromheen. Dit jaar is het thema van de dag 'Bewegen'. In De Bilt werd op vrijdag 20 september aandacht aan het thema geschonken met een dansfestijn in Hotel van der Valk Biltsche Hoek, verzorgd door Het Danspaleis.

door Guus Geebel

Ruim 120 ouderen, mensen met dementie, hun mantelzorgers, vrijwilligers en andere betrokkenen woonden de gezellige middag met muziek, dans, verwennerij en nostalgie bij. Alvorens burgemeester Sjoerd Potters het woord te geven om de dansmiddag te openen vertelde Suna Duif van Het Danspaleis de aanwezigen dat zij veel muziek van vroeger konden verwachten. Tijdens het spelen van een nummer van Glenn Miller stelde zij de dansers en danseressen van Het Danspaleis voor. Die maakten gedurende de middag met veel aanwezigen een dansje.

Zorg
Burgemeester Sjoerd Potters zegt in zijn toespraak dat we al vijfentwintig jaar stilstaan bij de Wereld Alzheimer Dag. Hij noemt het heel goed dat dit jaar voor het thema 'Bewegen' is gekozen. 'Bewegen is gezond en zorgt ervoor dat je een beetje vrolijk door het leven kunt gaan. Wij doen daar als gemeente veel aan, want het is belangrijk dat mensen de juiste zorg krijgen. Maar het gaat niet alleen over mensen met dementie zelf.' Hij noemt nadrukkelijk de partners, familieleden en vrienden en zegt zelf familieleden te hebben die met dementie te maken hebben. 'We willen graag dat iemand mee kan blijven doen en dat doen we door met zijn allen een hele leuke middag te organiseren met heel veel vrijwilligers zonder wie dit niet mogelijk zou zijn.' Hij vraagt en krijgt hiervoor een applaus. Met het doorknippen van een lint onder de tonen van de Moonlight Serenade door Glenn Miller Orchestra wordt de dansmiddag geopend. De burgemeester is zelf niet te verleiden tot een openingsdans.

Netwerk Dementie De Bilt
Het Netwerk Dementie De Bilt bestaat uit vijftien samenwerkende organisaties die tot doel hebben mensen met dementie en hun mantelzorgers te ondersteunen met begeleiding en zorg op maat. De dansactiviteit wordt door dit  netwerk georganiseerd. Alzheimer Nederland, de gemeente De Bilt, Hotel van der Valk Biltsche Hoek, Mens De Bilt, De Bilthuysen, King Arthurgroep, Casemanagement Dementie, Accoladezorg, Huisartsen De Bilt, Home Instead, Senior Support, Vitras/Santé Partner, Beth Shamar, Huize Het Oosten en Onvergetelijk Leven dragen belangeloos bij om de activiteit mogelijk te maken.

Meer berichten