Logo vierklank.nl
Jeugdspelers uit 8 tennisverenigingen vinden elkaar op de velden van Tautenburg.
Jeugdspelers uit 8 tennisverenigingen vinden elkaar op de velden van Tautenburg.

Samenwerking in kring De Bilt is boost voor jeugdtennis

Kring De Bilt is bij de KNLTB opgevallen als een zeer succesvolle samenwerking. Vrijdag 20 september werd er door de Kring bij Tautenburg in Maartensdijk gespeeld.

Eens in de twee maanden komen de acht tennisverenigingen uit de gemeente De Bilt bij elkaar. Het is een vruchtbare samenwerking tussen de clubs uit deze kring. Zo is het gezamenlijk georganiseerde Jeugd Kring Toernooi een succesnummer. Ook wanneer competitieteams kampen met een tekort aan spelers reiken de verenigingen elkaar de helpende hand. 'Iedereen is winnaar van deze samenwerking', geeft Simone Verbeek, voorzitter van de jeugdcommissie van TV FAK, enthousiast aan.

Voordelen
De bijeenkomsten in de kring van de gemeente De Bilt geven goed weer welke voordelen het voor clubs kan opleveren wanneer verenigingen uit de buurt de samenwerking zoeken met elkaar. 'Elke club heeft wel te maken met dezelfde uitdagingen', weet Verbeek. 'Waarom zou je op eigen houtje alles gaan proberen op te lossen, terwijl andere clubs mogelijk meer ervaring hebben op bepaalde gebieden? Vanuit die gedachte zijn we een kring opgestart met LTV Meijenhagen, Helios en TV FAK.'

Aanhaken
Inmiddels zijn daar TC Bilthoven, Tautenburg, TC Voordaan, Het Kraaienveld en TV Hollandsche Rading bij aangehaakt. Het doel is vooral om het jeugdtennis in de omgeving naar een hoger plan te tillen. Afgelopen juni was Helios gastheer van het eerste Jeugd Kring Toernooi. In september stond editie nummer drie op de agenda. 'Zo'n 35 kinderen uit verschillende leeftijdscategorieën deden mee', vervolgt Verbeek. 'Gezamenlijk zorgen we voor de promotie. Dat deden we door een flyer te verspreiden bij alle verenigingen. De organiserende club regelt de planning en kleedt het geheel aan. Elke vereniging komt een keer aan de beurt. Daarmee worden de verenigingen minimaal belast, maar hebben de kinderen uit de omgeving wél meerdere keren per jaar een gaaf toernooi waar zij aan deel kunnen nemen'.

Teams compleet
Ook bij de teamindeling voor de competitie weten de clubs elkaar te vinden. Verenigingen die een team niet compleet kunnen krijgen, kloppen bij buurtverenigingen aan om tot een oplossing te komen. 'Zo hebben wij twee spelers van Tenniskids Groen kunnen helpen aan een team bij Helios, terwijl wij juist weer op zoek waren naar twee tennissers voor een team uit Tenniskids Geel. Op die manier kunnen we zoveel mogelijk teams inschrijven voor de competitie. En dat komt het tennisplezier van de kinderen weer ten goede'.

Vrij
De verenigingen uit de kring onderzoeken nu de mogelijkheden om kinderen, ongeacht de club waar zij lid zijn, vrij te laten spelen op één van de parken. 'Het komt voor dat kinderen uit één klas bij verschillende verenigingen tennissen. Idealiter maken we het mogelijk dat zij op de woensdagmiddag bij elke vereniging terecht kunnen om te spelen. We bekijken nu hoe we dat in de praktijk mogelijk kunnen maken'.         

(Jessica Creijghton)

Meer berichten