Logo vierklank.nl
Dat wil ik effe kwijt.....

Dat wil ik 'effe' kwijt…

Stinkpaadje

Mijn neefje en nichtje uit Limburg zijn op bezoek. We besluiten lekker te gaan picknicken in het bos. We nemen de ingang, waar de Soestdijkseweg Zuid en de Groenekanseweg zich kruisen om vanuit daar een mooi plekje uit te zoeken.

Wanneer we het bos betreden roept mijn nichtje uit: 'Getsie, wat stinkt het hier naar poep!' Ik kan dat alleen maar beamen en voel plaatsvervangende schaamte. Ik leg haar uit dat hier elke dag heel veel honden komen en dat de meeste daarvan gaan poepen, zodra ze uit de auto zijn geladen. Daarop maken de kinderen er een sport van om de drollen aan te wijzen, met de andere hand hun neus dichtknijpend.

Ook ik vind die poeplucht vies. En nee, ik ben geen hondenhater. Integendeel, ik houd van honden. Ik ga zeer regelmatig met de hond van de buren naar het bos. Maar ik houd niet van zo'n smerig pad, dat vol ligt met hondenpoep. Als ik naar het bos ga, wil ik frisse boslucht ruiken! Daarom ruim ik de poep zelf altijd op, ook al ben ik in het bos en is het niet verplicht.

Ik heb al geprobeerd iets aan de situatie te doen. Eerst stuurde ik een mail naar de gemeente De Bilt, waarin ik haar vroeg om bezoekers met honden te motiveren om de poep op te gaan ruimen op dat pad. Ik stelde voor om een bord te plaatsen, waarop men wordt uitgenodigd het op te ruimen, zodat iedereen kan profiteren van een schone omgeving. Ook stelde ik voor een extra prullenbak neer te zetten. De reactie van de gemeente: 'Dank voor uw melding, we gaan surveilleren'. Daar had ik niet om gevraagd. Het uitdelen van boetes lijkt mij niet de oplossing. Hierna richtte ik mij tot het Utrechts Landschap. Ook zij sloeg mijn suggestie in de wind.

Blijkbaar is het zowel de Gemeente De Bilt als het Utrechts Landschap nog steeds niet duidelijk dat de suggesties van burgers ertoe zouden moeten doen binnen de participatiesamenleving. En daar hebben ze toch al twaalf jaar mee kunnen oefenen.

Nu moet ik toch maar mijn neus blijven dichtknijpen op dat pad. En ondertussen hopen dat ik andere bezoekers met mijn opruimgedrag op het idee breng om hetzelfde te doen.

Anniek Lemmens-Meijer, De Bilt

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>