Logo vierklank.nl
Maarten van Brenk gaat bij DOS weer met veel plezier aan de slag met veel spelers en speelsters die hij kent vanuit zijn vroegere periode als jeugdtrainer.
Maarten van Brenk gaat bij DOS weer met veel plezier aan de slag met veel spelers en speelsters die hij kent vanuit zijn vroegere periode als jeugdtrainer.
Sport

Maarten van Brenk terug bij DOS

door Kees Diepeveen

Jaren geleden heeft Maarten van Brenk de talentvolle juniorenteams van DOS uit Westbroek onder zijn hoede gehad en deze lichting maakt nu deel uit van de succesvolle selectie. Logisch dat DOS en Maarten van Brenk aan elkaar dachten toen er een nieuwe trainer moest komen: twee jaar en een optie voor een derde jaar is het resultaat.

Na 25 jaar korfbal heeft Maarten van Brenk bewust voor het trainerschap gekozen. In zijn laatste jaar als speler bij Nova in Bilthoven was hij langdurig geblesseerd. Maarten: 'Als je niet meer kunt brengen wat je wel kunt ga je nadenken. Mijn toch al sterke aanwezige interesse in het trainerschap groeide. Toen heb ik de keuze gemaakt voor het trainerschap. Ik vind het geweldig dat ik bij DOS kan instappen. Deze club staat echt op de kaart. Ik heb mijn eigen ideeën en ook mijn ambities op trainersniveau en dan is het mooi als je in de Overgangsklasse aan de slag kunt'.    

Generatie
De prestaties van DOS zijn zeer opmerkelijk te noemen. Twee hele goede generaties zijn enkele jaren geleden doorgekomen uit de jeugd en die generatie heeft er voor gezorgd dat DOS al jaren op hoog niveau speelt. De spelers en speelsters uit de selectieteams hebben vroeger bij Maarten van Brenk in de jeugdselecties getraind. Daarom waren vereniging en trainer ook geïnteresseerd in elkaar. Voordeel: hij kent de meeste spelers en kan daardoor de fase van het leren kennen van de groep overslaan. Voor de groep geldt dat zij weten wat voor trainer er is binnengekomen.

Plafond
Maarten: 'Dat scheelt wel een stuk. Je kunt meteen aan de slag met de selectieteams en gelijk ingaan op de inhoud. Het aantrekkelijke en de kracht van de club is ook dat ze zo hecht zijn, voor elkaar willen gaan en de binding binnen de selectie sterk is. Velen zijn vrienden en vriendinnen van elkaar buiten het veld. Een klein nadeel is wanneer je elkaar zo goed kent dat je wel eens wat minder concreet bent in je uitingen naar elkaar toe. Maar het positieve overheerst ruimschoots. We gaan met elkaar kijken waar het plafond ligt'.

Details
De groep had aangegeven een trainer te willen die op hoog niveau heeft gespeeld en die op details verbeteringen kan aanbrengen. Maarten: 'Korfballen kunnen ze wel maar op bepaalde details is nog wel winst te behalen. Zo leg ik bijvoorbeeld niets op maar kijk of de intrinsieke motivatie omhoog te brengen is. Ik werk vanuit vertrouwen en hoop door mijn ervaring dingen mee te geven om zo een steentje bij te dragen aan de groei van het team' aldus Maarten, 'maar wat mij ook erg aanspreekt is de cultuur binnen de vereniging. De club moet blijven zoals het is. Geen spelers van buitenaf ronselen en geen druk leggen of specifieke opdrachten meegeven. Zo veel mogelijk eruit halen. Daar gaat het om maar wel vanuit realisme. Er is veel vertrouwen vanuit de club. Ik ga proberen dat terug te betalen. Wie weet kunnen we nog wel een stap maken'.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>