Logo vierklank.nl
V.l.n.r. Saskia Blonk, Annelies Huisman, Hans van de Brugge, Wan-Ho Groenenstein, Bernadine van der Horst.
V.l.n.r. Saskia Blonk, Annelies Huisman, Hans van de Brugge, Wan-Ho Groenenstein, Bernadine van der Horst.

Brandweer bezorgt prijswinnaars onvergetelijke avond

door Rob Klaassen

Op vrijdag 29 juni vond in De Bilt de uiterst succesvolle actie voor het KWF 'Samenloop voor Hoop' plaats. 557 deelnemers verdeeld over 27 teams haalden toen ruim 92.000 euro bij elkaar.

Een van de teams betrof de brandweerposten De Bilt en Bilthoven. Tijdens deze actie van de brandweer werd er een loterij gehouden waarbij de prijs was: 'Win een geheel verzorgde avond als brandweerman/-vrouw'. Er waren 5 prijswinnaars. Dinsdagavond 28 augustus werden prijswinnaars voor een leerzame en feestelijke avond ontvangen.

Saskia Blonk, Hans van de Brugge, Han-Ho Groenenstein, Bernadine van der Horst en Annelies Huisman kregen een spoedcursus om voor een dag brandweerman c.q. -vrouw te mogen zijn. Het was die dinsdagavond bepaald geen lolletje om deze spoedcursus te mogen volgen. Alleen al het dragen van een brandweerpak met temperaturen juist onder de 30 graden bleek een uitdaging op zich. Voor de foto moest het hele pak even aan, de rest van de avond mochten de kandidaat-brandweerlieden hun brandweerjasjes gelukkig uit laten.

Feest
Het brandweerkorps had van deze avond in alle opzichten een feest van gemaakt. Alle aspecten van het brandweervak passeerden de revue. Het begon rustig met het pompen van water, zoals dat voor 1930 werd gedaan: gewoon op handkracht met je dagelijkse kloffie aan. Het pompen van bluswater op deze manier kostte veel energie, terwijl het resultaat was dat er eigenlijk weinig water uit de brandweerspuit kwam.

Daarna begon het echte werk. Zo moesten de kandidaten met de ladderwagen op grote hoogte een aap uit een boom halen, moesten anderen hun weg zien te vinden in een met dichte rook voorziene ruimte waar een gewonde moest worden gered, kwam de natuurbrandbestrijding in actie en werd er met een enorm zware hydraulische schaar metaal opengeknipt, dat vervolgens ook nog eens uit elkaar moest worden getrokken.

Oorkonde
Aan het eind van de avond werd er een oorkonde aan de deelnemers uitgereikt, waarna de prijswinnaars nog eens flink werden onthaald op diverse hapjes en drankjes. Het was voor iedereen een feestelijke avond, die heel goed liet zien waartoe de huidige brandweer met al het nieuwe materiaal en gereedschappen zoal in staat is, terwijl de prijswinnaars een onvergetelijke avond beleefden.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>