Links interviewer Thea Derks naast Galliope Tsoupaki.
Links interviewer Thea Derks naast Galliope Tsoupaki. Foto: Frans Poot

Componist des Vaderlands in Gaudeamus

Algemeen

Donderdag was de huidige 'Componist des Vaderlands', Galliope Tsoupaki, te gast in Huize Gaudeamus. In het voorprogramma stond Marisa Tempel, communicatieadviseur van de Stichting Gaudeamus, stil bij de komende Gaudeamus Muziekweek. Deze stichting heeft als doel de hedendaagse muziek te promoten, en daarnaast ook de talentontwikkeling te bevorderen.

Daarna vertelde Galliope Tsoupaki, in gesprek met muziekwetenschapper Thea Derks, op inspirerende manier over haar leven als mens, vrouw en componist. Op jonge leeftijd wilde zij al piano spelen en studeerde compositie in het conservatorium in Athene. In 1982 rondde zij haar studie af bij Louis Andriessen aan het Haags Conservatorium. Op de vraag van Thea Derks over haar motivatie om naar Nederland te verhuizen, antwoordde zij dat Nederland rijk is aan een goede infrastructuur op cultureel gebied. Ook is er hier een goede onderlinge band tussen de musici en componisten.

Grieks
In haar werk laat zij zich inspireren door de Griekse traditie, maar ook door de 'oude' muziek uit de barok en renaissance, maar wil zij vooral vernieuwend zijn. Zo vertelde zij dat zij bij het componeren van een requiem geïnspireerd werd door een oude Griekse icoon, met daarop een geschilderde afbeelding van Christus. Zij zag daarin de verbinding tussen het leven en de dood.

Tot slot was een compositie van haar te horen. Daarin waren de bovengenoemde elementen goed verwerkt. De toehoorders waren getuige van een boeiend interview, waarin Galliope Tsoupaki haar publiek deelgenoot maakte van haar drijfveren in het componeren van vernieuwende muziek.          
(Frans Poot)