De ultramoderne installaties bevinden zich in de kelder.
De ultramoderne installaties bevinden zich in de kelder.

Nieuwe zwembad Brandenburg nadert voltooiing

Algemeen

door Guus Geebel

Op zaterdag 28 september is de officiële opening gepland van het nieuwe zesbaans zwembad Brandenburg, gelegen naast het huidige zwembad. Op 30 augustus verzorgde Marc Vierboom er een persrondleiding, waarbij ook wethouder Madeleine Bakker aanwezig was.

'Het duurde een paar jaren, maar nu is het dan zover, we zijn bezig de laatste hand te leggen', aldus de wethouder. 'Het oude zwembad is nu nog open en vol in gebruik. De maand  september gebruiken we om langzaam een overgang te doen van het ene zwembad naar het andere. Als het allemaal goed gaat gaan de deuren van het oude zwembad definitief dicht.'

Mindervaliden
De rondleiding begint bij de ingang van het nieuwe zwembad waar de bezoekers in een centrale hal binnenkomen. Die hal zorgt ervoor dat ongewenste luchtstromen worden tegengehouden. Bij de toegangscontrole komen abonnementhouders met hun pas binnen en dagkaarthouders met hun gekochte kaartje. De rondleiding loopt vervolgens naar de kleedruimtes, waar de temperatuur al wat hoger is. Er is veel comfort tot haardrogers toe. Verderop bevinden zich wat grotere kleedcabines waar gezinnen zich kunnen omkleden. Voor verenigingen zijn er grotere kleedcabines. Ook is rekening gehouden met mindervaliden.

Beweegbare bodem
De verlichting in de toegangbare ruimten is bewegingsafhankelijk en brandt dus niet onnodig. De toegepaste materialen zijn onderhoudsvriendelijk. Een douche die 24 uur niet gebruikt is gaat na die tijd vanzelf aan om besmetting met de legionellabacterie te voorkomen. De zwemzaal is geschikt voor verenigingen, zwemlessen en verschillende doelgroepen. Je vindt er geen glijbanen. Er is een beweegbare bodem die op gewenste hoogte gebracht kan worden en een beweegbare wand waardoor een gedeelte warmer dan het andere gedeelte gemaakt kan worden. De vloer rond het bad voldoet aan de gestelde eisen van stroefheid. Voor verenigingen zijn er bergruimten. Voor het onderhoud heeft de gemeente gekozen voor een onderhoudsverplichting van twintig jaar met de aannemer. Gedurende die tijd weet de gemeente wat de kosten zijn.

Duurzaam
Het hart van het zwembad bevindt zich in de kelder. Met een ultra moderne installatie die aan alle eisen voldoet en moderne snufjes heeft, wordt hier het water en de temperatuur geregeld. Daar zijn ook de pompen waarmee het water rondgepompt wordt en de desinfecteerinstallatie om het water te desinfecteren. Dat gebeurt met chloor dat zelf gemaakt wordt uit keukenzout, maar dat betekent niet dat het water zout smaakt. De wedstrijdlijnen kunnen vanuit de kelder door een buis naar het zwembad gebracht worden en worden op die manier na gebruik altijd netjes opgeslagen. Overal is met duurzaamheid en hygiëne rekening gehouden. Het gebouw is gasloos. De energie voor de warmteopwekking is elektriciteit. er wordt dus geen gas gebruikt,  Voor het verwarmen van het zwembadwater en het gebouw wordt tevens gebruik gemaakt van riothermie, een techniek waarbij de warmte van riool afvoerwater uit de wijk wordt gebruikt voor het zwemwater.

Simon Ott sportambtenaar van de gemeente De Bilt.
Marc Vierboom laat zien hoe belijning in het zwembad aangebracht en opgeborgen wordt.