De bijenwolf kever
De bijenwolf kever

'Wolf' gesignaleerd in Hollandsche Rading.

Algemeen

Op 26 augustus liep mijn vrouw Marga met onze hond Sam door de grote 'zand'- kuil ten noorden van de Vuursche Dreef. Al enkele jaren wordt de kuil bewoond door een grote hoeveelheid Pluimvoetbijen. Deze soort graaft met behulp van zijn pootjes en zoals zijn naam al aangeeft, met de pluimpjes aan zijn achterpoten, holletjes in het mulle zand.

De bijen leven in feite solitair in hun holletje maar wel als groep bij elkaar. De groep of ook wel kolonie genoemd bestaat soms uit enkele honderden of zelfs wel duizenden exemplaren.

Nu zag zij een beestje door het mulle zand lopen in de richting van zo'n holletje. Met haar fototoestel, waar ze ook nog mee kan telefoneren, heeft ze diverse mooie fotootjes en zelfs een klein filmpje kunnen maken.

Thuisgekomen dachten we eerst dat het jonge pluimvoetbijen waren, die nog geen pluimpjes etc. hadden. Maar men moet altijd doorzoeken; bij insecten weet je het nooit. En na enig speurwerk bleek dat we te maken hadden met een 'echte' wolf: de Bijenwolf. Deze wesp - want dat is het - zoekt speciaal naar de volwassen bijen, besluipt ze en eet ze op. Er bestaat ook nog een andere bijenwolf: dat is een keversoort die de larve van bijen eet. Deze soort leeft dan ook vaak in grote bijennesten/korven.

Eten en gegeten worden is de normaalste zaak in de natuur. Elk jaar zeuren we over te veel roofvogels, kauwtjes, kraaien, eksters etc. Maar elk jaar zien we weer de kool- en pimpelmezen, vinken en andere vogeltjes. Zolang wij ons er niet te veel mee bemoeien gaat de natuur gewoon zijn gang. Wanneer we de katten maar thuis houden, minder gif zouden gebruiken, onze tuinen beplanten en niet betegelen of bestraten, zou dat al een heel goede manier zijn om de natuur te helpen. EN… Blijf goed om je heen kijken, want er is zoveel te zien en te beleven, waardoor je versteld van kunt staan.

Rob Timmer
IVN De Bilt

De “wolf”