Tamara Blankestijn loopt marathon New York

Algemeen

Het zat altijd al in het hoofd van de 28 jarige Tamara Blankestijn om een keer een marathon te lopen maar het kwam er nooit van. Nu heeft zij een heel bijzondere reden om dit jaar in New York mee te doen. Haar moeder heeft Afasie, een vorm van dementie. Tamara loopt met het doel om geld in te zamelen voor onderzoek naar deze vorm van dementie. Oud marathonloper Bert van Vlaanderen begeleidt haar in de voorbereiding.

door Kees Diepeveen

Sinds 2013 woont de uit Maartensdijk afkomstige Tamara Blankestijn met haar Duitse vriend in Beieren. Haar ouders en zus wonen in Maartensdijk. Door de ziekte van haar moeder is Tamara zoveel mogelijk bij haar ouders. Haar vader en moeder doen mee aan onderzoek naar dementie in het VU Amsterdam. Hierdoor ontstond bij Tamara de gedachte om geld te gaan inzamelen voor wetenschappelijk onderzoek naar deze ziekte voor Alzheimer Nederland.

Tautenburg
De samenwerking met oud topmarathonloper Bert van Vlaanderen is ontstaan in september 2018. Tamara: 'ik was in opleiding voor tennisleraar in 2010 en liep stage bij onze tennisleraar in Maartensdijk bij TV Tautenburg. Mijn moeder heeft daar jaren lang  gespeeld. Af en toe speelde ik met de zoon van Bert van Vlaanderen. Toen dit op mijn pad kwam heb ik vorig jaar de stoute schoenen aangetrokken en Bert gevraagd of hij mij wilde begeleiden in de voorbereiding op de marathon. Gelukkig zei Bert direct ja en was de samenwerking een feit.

Bert van Vlaanderen
'Omdat ik Duitsland woon en train verlopen de contacten via whats app' aldus Tamara. 'Middels de app Runtastic hebben wij contact. Ik train drie keer per week. De app slaat de gegevens van die hardloopsessies op en ik stuur deze naar Bert. Dan ziet hij wat ik presteer en stuurt mij de volgende trainingsopdrachten. Dat gaat prima'. Bert beaamt dit. 'Ik kan precies zien wat Tamara gedaan heeft: hoe lang en hoe hard ze heeft gelopen, hoeveel km per uur enz. Ze doet het heel goed. Wat het belangrijkste is maar ook het moeilijkste is dat ze heel blijft en geen blessures oploopt of allerlei kleine pijntjes. Wanneer dat gebeurt moet ze stoppen of de trainingsintensiteit terugbrengen. Wanneer dat gebeurt val je terug en moet je weer gaan opbouwen. Als je maar een jaar hebt om je voor te bereiden op een marathon is heel blijven het moeilijkste. Maar ze doet het tot nog toe heel goed en ik denk als ze zo door gaat dat ze de marathon uit gaat lopen. Natuurlijk is haar motivatie ook een belangrijke drijfveer' aldus Bert.

Tamara loopt via de Amerikaanse organisatie AFTD die gespecialiseerd in de vorm FTD waar haar moeder aan lijdt. Dat staat voor Frontale Temporale Dementie. "Ik moet 2500 dollar inzamelen om voor die organisatie te mogen lopen. Dat is me inmiddels gelukt. Zij betalen mijn startbewijs. Ik heb de lat inmiddels hoger gelegd voor de inzameling van gelden voor onderzoek naar Alzheimer. Dat loopt via Alzheimer Nederland". Zie site www.sportieveacties.inactievooralzheimer.nl.

Ook is zij te volgen via Instagram: @blankiegoesrunning

 'Ik lig mooi op schema volgens mijn trainer en kijk er echt naar uit om in New York voor dit goede doel te gaan lopen. Mijn motto: opgeven is geen optie' aldus Tamara.