Aanstormend talent in de dikke banden Race.
Aanstormend talent in de dikke banden Race.

Lustrum Wielerronde Westbroek

Algemeen

door Walter Eijndhoven

Zaterdag 31 augustus klonk voor de tiende keer het startschot voor de Wielerronde van Westbroek. Een lustrum en weer zo'n dag met met een gouden randje. Lekker weer om te fietsen, geen wind, geen regen en veel belangstelling, vanuit de verre omtrek. De opbrengst van dit hele spektakel ging, zoals vanouds, weer naar 'Spieren voor Spieren'.

Voordat de senioren aan de start verschenen, mochten vrijdagavond 30 augustus eerst de kids hun rijkunsten vertonen. Ruim vijftig kinderen verschenen aan de start tijdens de Dikke Banden Race. Dat er weer veel talent tussen zat, bleek al snel. De hoeken werden op hun scherpst aangesneden en de snelheden waren aanzienlijk. Uiteindelijk kwamen in de categorie 5/6 jaar Wiebe Wijnen als eerste, Marcel Wakker als tweede en Mischa Hardeman als derde over de streep. In de categorie 7/8 jaar: Stijn Beek (1), Stijn van Oostrum (2) en Benjamin Steenbeek (3). In de categorie 9/10 jaar: Jacco Griffioen (1), Julian Steenbeek (2) en Pleun Schuurman (3). In de categorie 11/12 jaar: Thijs Evers (1), Toon Verhoeff (2) en Frederique Verheul (3)

Vervolgens startte de tijdrit. Onder gunstige omstandigheden (bijna geen wind, ideale temperaturen) werd een nieuw snelheidsrecord neergezet door oud-Westbroeker Arnold Gaasenbeek. Met een gemiddelde snelheid van 43 kilometer per uur vloog hij over de finish. Als tweede eindigde Huib Zijderveld en op de derde plaats eindigde Jaïr van Utrecht (16) uit Maartensdijk.

Westbroeks Volkslied
Na het inmiddels welbekende lied, wie kent het Westbroeks Volkslied nu nog niet, klonk het startschot BAMM! en denderde de groep van start, als een stel wilde, op hol geslagen beesten. Links en rechts haalden de echte goden de iets mindere goden in, tot zij uit het zicht verdwenen, in het niets. De weersomstandigheden waren dan ook goed: droog, zon maar misschien net iets te heet. Maar wat geeft het: echte sporters kunnen dat hebben.

'Het is onze organisatie weer gelukt om een mooi evenement neer te zetten en weer met schitterend weer, net als voorgaande jaren', vertelt organisator Jan Hennipman. 'Wij hebben weer dezelfde afstand als voorgaande keren, de plaatselijke omlopen zorgen voor een afstand van ongeveer 46 kilometer', vervolgt Hennipman. Natuurlijk hoeft niet iedereen deze afstand te fietsen. Als de nummer één over de finish is, is de pret voorbij en wordt iedereen afgevlagd. Dus met een beetje pech, of misschien wel geluk, kun je al na één of twee rondjes weer afstappen en weer in training gaan voor de volgende keer.

Vrijwilligers
Uiteraard kunnen Jan Hennipman en Piet Wijnen zo'n groot evenement niet alleen aan. Ongeveer 70 vrijwilligers uit het dorp staan hen bij. Iedereen heeft zo zijn/ haar eigen taak. Niet alleen bij het assisteren tijdens de Wielerronde, maar ook bij het Kinderplein zijn vrijwilligers actief, met onder andere schmink en een springkussen en dergelijke. Ook voor het publiek was weer van alles te doen en te eten: bitterballen van Coen en een liveverslag van koerscommentator Roy de Kruif, zodat iedereen op de hoogte blijft van het reilen en zeilen van de deelnemers. Natuurlijk was er ook weer een lotenverkoop met mooie prijzen, allemaal voor het goede doel. Ondertussen werden alle deelnemers toegejuicht, of je nu in de kopgroep fietste of moederziel alleen, ergens achteraan. Dat is het leuke van de Wielerronde.

Kopgroep
Hennipman: 'Na de eerste ronde openden vader en zoon Daniël van Utrecht de aanval. Helaas kwamen zij niet echt weg, maar het resulteerde wel in een zeer sterke kopgroep van acht man met daarbij bijna alle favorieten voor de zege. na drie ronden ging Jaïr van Utrecht opnieuw in de aanval. Deze gedurfde aanval van de 16-jarige Maartensdijker, die als jeugddeelnemer de volwassenen het goede voorbeeld gaf, leverde hem onder meer de prijs voor meest strijdlustige renner op (zwarte band). Uiteindelijk was het toch Arnold Gaasenbeek, die de gaskraan opendraaide en Jaïr van Utrecht passeerde. Arnold Gaasenbeek werd eerste, waarna Jaïr van Utrecht als tweede en Casper van Woude als derde de finish overvloog'.

Bij de dames won Marleen Janssen, gevolgd door Chantalle Timmer (2) en Ada van Oostrum (3). Bij de jeugd was Jaïr van Utrecht de snelste, voor Matthias Boersma (2) en Matthijs Westeneng (3). De Pechpet ging naar: Martin Westeneng (reed na 200 meter al lek). De Groente trui (langzaamste deelnemer) ging naar Jan Overeem. Namens Stichting Spieren voor Spieren was kindambassadeur Danilo Sloof aanwezig. Hij verrichtte het startschot en trok de hoofdprijzen bij de loterij. Helaas was de opbrengst voor Spieren voor Spieren nog niet bekend.

Het ging weer hard tijdens de Wielerronde.
Het ging weer hard tijdens de Wielerronde.
Het ging weer hard tijdens de Wielerronde.
In de straten van Westbroek was het stil.....