Sportwethouder Madeleine Bakker beoefent zelf ook veel sporten.
Sportwethouder Madeleine Bakker beoefent zelf ook veel sporten.

Gedreven sportwethouder vooral trots op vrijwilligers

Algemeen

door Guus Geebel

De portefeuille Sport die wethouder Madeleine Bakker-Smit beheert is haar op het lijf geschreven. 'Met sport heb ik echt een klik. Ik vind het heerlijk om te doen en om naar te kijken. Ik vind het ook nog eens heel belangrijk.' De wethouder werd geboren in Heerlen, studeerde rechten in Leiden en kwam in 2000 in Bilthoven wonen. Sinds mei 2014 beheert zij onder meer de portefeuille Sport in het college van B en W in de gemeente De Bilt.

'Ik vind dat wij hier een hoogwaardig niveau faciliteiten hebben op sportgebied. We hebben in onze gemeente heel veel sporten en de kwaliteit van de accommodaties ziet er mede door de inzet van veel vrijwilligers heel goed uit.' De wethouder constateert wel dat landelijk

teamsporten onder druk staan. 'Mensen wil vaker individuele keuzes maken en sporten op tijden die zij willen. Daar heeft een aantal teamsporten last van, want de hang naar het willen sporten op een zelf te bepalen moment gebeurt ook met vrijwilligersactiviteiten. Er zijn niet meer veel mensen die grote taken gedurende vele jaren willen doen. Je ziet nu steeds vaker dat verenigingen het proberen op te knippen in deeltaken en met meerdere mensen één taak invullen en dat werkt. Het zijn uiteindelijk de verenigingen en de mensen die het allemaal doen. De krachten zitten in de samenleving zelf en de invloed van de gemeente is relatief klein.'

Coalitieakkoord
De rol van de gemeente is vooral faciliterend. Het coalitieakkoord noemt het belangrijk dat sport voor iedereen mogelijk is, ongeacht lichamelijke, verstandelijke of financiële beperkingen. Goede sportaccommodaties in de wijk en in het dorp zijn onmisbaar. 'We zijn bezig met de herontwikkeling van het H.F. Witte terrein waarvan een onderdeel de nieuwe sporthal wordt. Dat hangt allemaal met elkaar samen. Dat moet dus goed afgestemd worden zodat de woningbouw en de sporthal goed in proces met elkaar oplopen.' Bij aanleg en renovatie van woonwijken wordt vanaf het begin rekening gehouden met sport- en speelvoorzieningen.

Beheer accommodaties
In de gemeenteraadsvergadering van september wordt een voorstel van B en W behandeld over de exploitatie en het beheer van de gemeentelijke binnensportaccommodaties. 'Hierbij kiezen we voor een vorm van samenwerking, waarin de gemeente stuurt op maatschappelijke doelstellingen en die draagvlak heeft bij gebruikers van de accommodaties. De gemeente houdt een vinger in de pap doordat accommodaties ons eigendom blijven en we mee kunnen sturen op de maatschappelijke doelstellingen die we ermee hebben. Het voorstel aan de gemeenteraad wordt een joint venture met SRO Amersfoort, een ervaren sportexploitant, die de drie accommodaties zal gaan beheren. Als de raad ermee instemt gaan we een BV oprichten waar de gemeente en SRO ieder voor de helft inzitten. Het beheer en de exploitatie van de drie hallen vinden dan in die BV plaats. We halen wel de expertise, kennis en kunde van SRO naar binnen maar houden zelf de sturing. Wij willen dat de gebruikers ook nog bij de gemeente terecht kunnen en kiezen daarom voor een vorm waarbij de gemeente blijft participeren.'

Sportcultuur  .           
Om de sportcultuur in de gemeente te versterken richt een aantal buurtsportcoaches zich met sport en bewegen in de wijken op jonge kinderen en laat ze kennismaken met verenigingen. Buiten spelen, bewegen en sporten na schooltijd wordt gestimuleerd en er wordt van alles gedaan. 'Op de ene plek wordt gewoon gespeeld, op een andere gevoetbald. Het idee erachter is dat kinderen in aanraking komen met activiteiten als dansen, breakdance en met diverse sporten als korfbal, waarbij verenigingen zich presenteren. 'En dan wast de ene hand de andere, want de kennismaking is ook voor de vereniging een mogelijkheid nieuwe leden te krijgen. Belangrijk is dat kinderen bewegen en niet thuis achter de spelcomputer zitten', aldus de wethouder..

Actief en passief
Madeleine Bakker heeft de afgelopen vijf jaar heel veel sportactiviteiten binnen onze gemeentegrenzen bijgewoond. Het winnen van de Europacup door de meiden van SCHC was er een met Europese uitstraling. Ook was ze bij het jubileum van tennisvereniging FAK toen daar een demonstratie rolstoeltennis werd gegeven waarbij Jiske Griffioen, tweevoudig gouden medaillewinnares bij de Paralympische Spelen in Rio, aanwezig was. De wethouder was bij hoogtepunten en dieptepunten, zoals bij een degradatie. 'Als er een belangrijke wedstrijd verloren wordt voel ik het mee in het hart.' Zelf is Madeleine ook nog steeds een actieve sportbeoefenaar. Ze tennist, speelt golf en hockey, fitnesst en speelt bridge. 'Het is de combinatie van inzetten, bewegen, soms je hersenen, soms je ledematen en omdat je het altijd met of tegen anderen doet, de gezelligheid daarvan.' Als studente speelde ze al in een meisjesvoetbalteam. Bestuurlijk is zij op sportief gebied actief als vicevoorzitter van de landelijke hockeybond KNHB.  

Evenementen
Madeleine Bakker gaat nog in op een aantal evenementen die de gemeente faciliteert. Als opvolger van het Sportgala De Bilt organiseren de Biltse Sport Federatie (BSF) en de gemeente De Bilt nu jaarlijks het Sportgala van de Jeugdkampioenen. Daar worden jeugdkampioenen van alle sporten geëerd en krijgen medailles uitgereikt. Verder worden de Koningsspelen gehouden, in Maartensdijk en De Bilt de Avondvierdaagse gelopen en in Maartensdijk en Westbroek wielerrondes verreden. De ALS Lenteloop wordt al een aantal jaren gehouden en de hoge opbrengst draagt bij om ALS de wereld uit te helpen. De KWF SamenLoop voor Hoop, bracht veel geld bijeen voor de kankerbestrijding door actief te sporten en te bewegen. Het wordt allemaal georganiseerd door vrijwilligers, de gemeente faciliteert alleen. 'Als iemand een sportprestatie van formaat neerzet besteden we er als gemeente aandacht aan zoals de uitreiking van de Chapeapenning van de gemeente De Bilt aan Jacomina Eijkelboom uit Bilthoven. Zij kreeg de onderscheiding uitgereikt door burgemeester Sjoerd Potters voor haar buitengewone prestatie tijdens de Enduroman Arch to Arc Triathlon. Zij legde deze supertriathlon af in 66 uur en 56 minuten, waarmee ze de snelste vrouw ooit in deze wedstrijd werd.

Buurtsportcoaches dragen hun enthousiasme voor sport graag over