Logo vierklank.nl
Theatervoorstelling 'Mariecken uit Nijmegen' wordt goed bewaakt
Theatervoorstelling 'Mariecken uit Nijmegen' wordt goed bewaakt

Theatervoorstelling 'Mariecken uit Nijmegen' wordt goed bewaakt

Theater in 't Groen heeft in haar twaalfjarig bestaan vaker laten zien onverwachte, intrigerende locaties niet te schuwen voor haar voorstellingen. Van een waterliniefort tot een paardenstal en van een landgoed tot een boomkwekerij: alles kon worden omgetoverd tot een theater.

Maar voor haar nieuwste voorstelling 'Mariecken uit Nijmegen' koos ze voor een wel héél speciale plek: het Utrecht Science Park Bilthoven (USPB), voorheen bekend als het RIVM-terrein. Een spannende locatie, maar ook één, die de makers voor uitdagingen stelde. Zo mogen er geen kaarten aan de kassa worden verkocht, maar moet de verkoop via de website.

Wetenschap
'Voor de voorstellingen van 'Mariecken' - een moderne en geactualiseerde bewerking van het middeleeuwse stuk 'Mariken van Niemeghen' - zocht ik een plek waar de wetenschap en het onderzoek van af straalt', aldus regisseur Timon Blok. 'Het stuk gaat over het spanningsveld tussen religie en wetenschap, dus leek het me spannend om een locatie te kiezen waar op een hoog niveau wetenschap wordt bedreven. We spelen midden tussen de laboratoria en dat geeft de voorstelling een absolute meerwaarde. In eerste instantie dacht ik: 'Dit gaan we vanwege alle complexiteit nooit voor elkaar krijgen', maar de directie van het Poonawalla Science Park B.V. - eigenaar van het USPB - was gelijk enthousiast. Zonder hun medewerking hadden we dit nooit voor elkaar kunnen krijgen'.

Vergunningen
Toch ging het niet allemaal van een leien dakje. Om op het USPB te mogen spelen was een groot aantal vergunningen nodig, van verschillende instanties. 'Het is niet even een kwestie van een tribune neerzetten, repeteren, en spelen', legt productieleidster Sanne van der Zee uit. 'Op het terrein gelden strenge veiligheidseisen en alle productieprocessen worden nauwlettend gecontroleerd. Er was zelfs een wijziging van het bestemmingsplan nodig om hier een theatervoorstelling te mogen realiseren. Niet altijd even makkelijk dus, maar wel begrijpelijk. Gelukkig is alles uiteindelijk gelukt'.

Publiek
Voor het publiek is de voorstelling 'Mariecken' een uitgelezen kans om eens een kijkje te nemen op een terrein, waar veel mensen dagelijks langskomen, maar waar je niet snel binnen komt. Timon Blok: 'Iedereen, die over de Brandenburgerweg of de Soestdijkseweg rijdt ziet het USPB liggen, maar wie is er wel eens binnen geweest? Ik vind het elke keer weer een uitdaging om mensen met andere ogen te laten kijken naar een bepaalde plek. Het grappige is, dat als ik vertel waar we spelen, veel mensen in eerste instantie zeggen: 'Het USPB, waar is dat?' Als ik dan vertel: 'Het voormalige RIVM-terrein', roept iedereen gelijk: 'Oh, daar!'

Procedures
De strenge veiligheidsvoorschriften brachten wel extra eisen met zich mee. 'Mensen moeten tevoren kaartjes via internet bestellen', legt Van der Zee uit. 'Losse verkoop konden we niet doen, want vanuit veiligheidsoogpunt wil het USPB tevoren weten wie er komen. Wie een kaartje wil kopen kan dat doen via onze website, maar niet meer 'aan de kassa.' Daarnaast moeten mensen zich, indien gevraagd, kunnen legitimeren en is foto's maken op het terrein streng verboden.'

Nu alle procedurele hobbels zijn genomen kunnen de tientallen medewerkers zich focussen op hun hoofddoel: een prachtige voorstelling maken. 'Spelers, zangers, crew: iedereen werkt keihard in de laatste weken om alles op tijd klaar te krijgen. Ik denk dat het een spannende, grappige en ontroerende voorstelling gaat worden'.

Voor het eerst is er ook een aparte introductie op de voorstelling. Onder de titel 'Meester Moenens masterclass' geeft theatermaakster Nelly van der Geest samen met twee spelers elke avond een theatrale uitleg over de achtergrond en de thematiek van de voorstelling. 'Het is best een complex verhaal, dus we dachten: laten we iets maken voor de mensen die wat extra informatie willen hebben. Het wordt een speelse, muzikale en informatieve intro'.

Regenjas
De voorstellingen van 'Mariecken uit Nijmegen' vinden plaats van 16 tot en met 22 september op het USPB-terrein, Anthonie van Leeuwenhoeklaan 9 in Bilthoven. De aanvang is om 20.30 uur. Kaarten kunnen worden besteld via www.theaterinhetgroen.nl. Wie daarnaast ook nog wil komen kijken naar 'Meester Moenen's Masterclass' kan dit doen door een mail te sturen naar info@theaterinhetgroen.nl. Deze introductie begint elke avond om 19.30 uur. Een laatste opmerking van de makers: 'De tribune is dit jaar niet overdekt, dus neem in geval van twijfel zeker een regenjas mee!'

HvdB

Meer berichten