Pleun Ypma Nederlands Kampioen
Pleun Ypma Nederlands Kampioen

Pleun Ypma Nederlands Kampioen

Algemeen

De doelstelling van Pleun Ypma en Emma Piersma was het bereiken van de finales van het Nederlands Kampioenschap beachvolleybal in Scheveningen. Als deze doelstelling behaald werden zouden ze er alles aan moeten doen om niet door de torenhoge favorieten Joy Stubbe en Marleen van Iersel op de slachtbank gelegd te worden.

De kwartfinale was een Irene Beach onderonsje waarin Pleun Ypma het op moest nemen tegen haar vroegere Irene ploegmaatje Esmee Priem. Een wedstrijd die overtuigend door Pleun werd gewonnen, waarna in de halve finale afgerekend werd met het duo Stam-Wouters.

Finale
De eerste set van de finale liep geheel volgens verwachting waarin de voormalig Europees Kampioen Marleen van Iersel het duo Piersma-Ypma volledig overklaste. In de tweede set besloot Pleun dat het tijd was om een paar ballen te gaan blokkeren waardoor de wedstrijd volledig kantelde en Pleun de stand gelijk wist te trekken. Opgezweept door 2500 uitzinnige toeschouwers die wel zin hadden in een stunt gingen Pleun en Emma in de beslissende set weer voortvarend van start. Via een 5-1 en een 10-5 voorsprong werd het uiteindelijk 15-10 voor Pleun en Emma. De verrassing was compleet, het stadion was verbijsterd, maar de feestvreugde was er niet minder om. 'Dit is ongelooflijk' stamelde Pleun met tranen van vreugde in haar ogen, 'we worden hier gewoon Nederlands Kampioen en winnen van een team uit de top 15 van de wereld.'

Een pracht prestatie van Pleun en een nieuwe mijlpaal voor Irene Beach dat na de vele nationale kampioenen bij de jeugd nu voor het eerst een echt Nederlands Kampioen bij de senioren heeft afgeleverd.            (Michel Everaert)

!