Logo vierklank.nl
Stiertjes genieten tegenover Eyckenstein.
Stiertjes genieten tegenover Eyckenstein.

Boerderij Eyckenstein is zelfvoorzienend

Gelegen op hoge zandgrond op de Utrechtse Heuvelrug bestaat Boerderij Eyckenstein (Eikensteeg in Maartensdijk) als een gemengd landbouwbedrijf met ongeveer 80 hectare (natuur-)weilanden en 40 hectare (natuur-)akkers. Het unieke hiervan is, dat het bedrijf volledig zelfvoorzienend is; al het ruwvoer (vers gras en hooi) en krachtvoer (gemalen granen) voor hun stieren, varkens en kippen.

door Henk van de Bunt

Ook al het stro voor in de stallen van de dieren komt van de eigen akkers en hoeft dus niet meer uit Frankrijk of zelfs Spanje te komen. Eigenaar Jacob Beeker vertelt: 'De vaste stromest uit de stallen brengen wij in het voorjaar weer op het land. Hiermee wordt de kringloop gesloten en werken we aan het versterken van het bedrijfseigen karakter'.

Levenskracht
Partner Linda Heemskerk: 'Wij geloven dat een vruchtbare bodem zorgt voor voeding met levenskracht voor mens en dier. Op onze weilanden maken we daarom graag ruimte voor kruiden, die bijdragen aan de gezondheid en weerstand van de stier. De grondsoort maakt het mogelijk om het grootste deel van het jaar de dieren buiten te houden en op sommige percelen zelfs jaar rond. In de akkerbouwpercelen telen we verschillende granen, zoals haver, tarwe, spelt en emmer in mengculturen. Hierbij werken we het liefst ploeg-loos en met innovatieve technieken, zoals het toevoegen van effectieve micro-organismen die het bodemleven verbeteren'.

Vitaler
Diversiteit draagt er volgens Jacob en Linda toe bij dat het gehele systeem vitaler, voedzamer en gezonder wordt: 'Hier profiteert ook de omgeving van: in de mengteelt is voedsel voor insecten, zoals de wilde bij en een deel van het graan laten we staan als wintervoorraad voor akkervogels en wild. En wat is er mooier dan een voorjaarswandeling langs een weide vol pinksterbloemen? De weilanden en akkers zijn onder meer gelegen op de particuliere landgoederen Eyckenstein (Maartensdijk) en Vollenhoven (De Bilt) en op verschillende landgoederen van Het Utrechts Landschap. Ons werkgebied loopt van De Bilt, Maartensdijk tot aan Lage Vuursche'.

Gemengd bedrijf
Op boerderij Eyckenstein op het gelijknamige landgoed worden Jersey stierkalveren groot gebracht voor het vlees. Deze stierkalveren worden geboren op biologische Jersey veehouderijen in Nederland, waar de moederkoeien worden gemolken. Jersey koeien zijn klein maar geven een bijzondere melk met een hoog vet- en eiwit gehalte. Maar voordat een koe melk geeft moet er een kalf worden geboren en in de biologische sector is dat in de helft van de gevallen een stierkalf. Van de meeste rassen worden stierkalveren afgemest voor het vlees. Maar... Jersey stierkalveren zijn zo klein van stuk, dat de reguliere kalverhandel geen interesse heeft in stiertjes van dit ras. Want ze zijn niet alleen kleiner dan hun dikbilvriendjes, maar ze groeien ook nog eens minder hard. Daarom worden de Jersey stiertjes direct afgemaakt en weggegooid. De boeren vinden dit onaanvaardbaar maar hebben geen alternatief, omdat niemand de Jersey stierkalveren wil hebben...

Jersey stiertjes
Jacob Beeker vertelt: 'Op onze boerderij worden de Jersey stieren zo natuurlijk mogelijk groot gebracht. Uiteindelijk voor de slacht, maar wel na een echt leven: de eerste drie maanden melk bij een pleegmoeder en daarna in kuddes zoveel mogelijk buiten. De dieren mogen hun hoorns houden, worden niet gecastreerd en eten zoveel mogelijk gras, aangevuld met biologische kruiden en gemalen granen van eigen akkers. Ons bedrijf is sinds de start in 2010 vrij van antibiotica, bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Onze dieren worden momenteel circa 2,5 jaar oud en worden geslacht bij een kleinschalige slachterij in Nijkerk. Sinds 2017 hebben we een pachtboerderij in Maartensdijk en hebben wij de gronden aldaar ook in omschakeling. We werken biologisch en mogen in juni 2020 het biologisch keurmerk voeren'.

Meer berichten