Logo vierklank.nl
Burgemeester Sjoerd Potters feliciteert de 106-jarige namens het gemeentebestuur.
Burgemeester Sjoerd Potters feliciteert de 106-jarige namens het gemeentebestuur.

Burgemeester feliciteert 106-jarige Toos Lycklama

Op maandag 12 augustus werd Catharina Alida Hendrika Lycklama 106 jaar. Zij is daarmee de oudste inwoner van de gemeente De Bilt en woont in Wooncentrum Schutsmantel in Bilthoven. Burgemeester Sjoerd Potters kwam de aangenaam verraste jarige met een mooi boeket bloemen feliciteren met haar verjaardag. In het verzorgingstehuis kent iedereen haar als Toos.

door Guus Geebel

Toos Lycklama werd op 12 augustus 1913 als eerste kind van haar ouders geboren in Hillegom. Het gezin kreeg acht kinderen, eerst vier meisjes en toen vier jongens, waarvan nog één broer leeft. Op haar zeventiende ging Toos werken op het postkantoor in Sassenheim, waar ze ook op kamers ging wonen. 'Ik heb daarna in heel veel plaatsen op postkantoren gewerkt, in Lisse, Noordwijk en nog een heleboel andere plaatsen, voornamelijk in de Bollenstreek. Waar ik werkte moest ik ook op kamers gaan wonen. Bij de Post heb ik niet alleen loketwerk gedaan, maar deed ik alles wat met post te maken heeft. Ik was heel allround.' Ze herinnert zich de mooie tijd dat ze een heel zomerseizoen lang in Noordwijk woonde en werkte en vaak naar het strand ging.

Lang zelfstandig
Later werkte Toos Lycklama als secretaresse in Utrecht bij het Centraal Adviesbureau Priesters en Religieuzen. Na haar pensionering was zij als vrijwilliger actief bij de terminale thuiszorg. Zij woont nu zesenveertig jaar in de gemeente De Bilt. Acht jaar geleden verhuisde ze naar Wooncentrum Schutsmantel. Daarvoor woonde ze zelfstandig op de Henrica van Erpweg in De Bilt. Toos is redelijk gezond maar kan moeilijk lopen en is gelukkig met haar familie en heel veel aardige kennissen. Toen zij honderd werd zei ze dat het voelt alsof het niet waar is en dat vindt zij van deze leeftijd ook.

Creatief
Al weer enkele jaren heeft Toos schilderen als hobby en zij laat trots een kaart zien met aan de buitenkant een zelf vervaardigde illustratie van bijzondere kwaliteit en aan de binnenkant een zelfgeschreven gedicht. Ze had nooit eerder geschilderd of getekend, tot ze in Schutsmantel iemand tegenkwam die haar vroeg of ze mee wilde doen met schilderen. 'Ik zei dat kan ik helemaal niet, maar hij drong aan om mee te doen en toen ben het toch maar gaan doen. Hij vond dat ik het echt wel kon.' Haar schilderwerken werden samen met werkstukken van andere bewoners meermalen in Schutsmantel geëxposeerd. Lezen gaat nu wat moeilijker maar ze laat zich graag voorlezen en kijkt televisie. Toos vierde haar verjaardag te midden van familieleden en ontving onder meer een felicitatie van commissaris van de koning Hans Oosters.

Meer berichten