Logo vierklank.nl
Tijdens het Houthakkersfeest in Lage Vuursche is altijd veel te zien.
Tijdens het Houthakkersfeest in Lage Vuursche is altijd veel te zien. (Foto: sjaakk)

Competitie en entertainment in Lage Vuursche

Op 17 en 18 augustus zal in Lage Vuursche het 33ste Houthakkersfeest worden gehouden. De Kuil van Drakensteyn zal geheel in het teken staan van bos, natuur en werken en sporten in het groen en voor alle leeftijden is er genoeg te doen.

Hoofdonderdeel van dit 2-daags evenement is het Nederlands Kampioenschap Sculptuurzagen: ook dit jaar strijden de beste zagers van Nederland om deze eretitel. Naast de vakjury mag ook het publiek een winnaar kiezen. Bezoekers kunnen op zondagmiddag middels stemkaartjes aangeven welk beeld zij de beste van het land vinden.

Het evenement is ooit begonnen als een gezellig feestje in de oude dorpskern van Lage Vuursche. Daarbij is altijd uitgegaan van de doelstelling dat het feest een speelse verbinding wil leggen tussen publiek en het bos. Met het uitbreiden van de bosarbeidwedstrijden en houtsculptuur zagen heeft het Houtakkersfeest nu landelijke bekendheid.

Jaarlijks bezoeken rond 20.000 personen het evenement waarbij de helft afkomstig is van buiten de regio. De unieke locatie in het recreatiegebied De kuil van Drakensteyn geeft deze 2 dagen een extra dimensie; sfeervol recreëren midden in het bos en in de buurt van het kasteel Drakensteyn.

Wedstrijden
Een ander vast onderdeel van het Houthakkersfeest zijn de spectaculaire bosarbeid wedstrijden; wedstrijden die inmiddels wereldwijd populair zijn. Zaterdag strijden deelnemers uit het hele land om de kampioenstitel. De professionals van het Timber Sports zaagteam geven op zondag een aantal demonstraties. Nieuw op zondag is de aanwezigheid van het Team NL European Championship in Forestry Skills. Dit team heeft dit voorjaar succesvol deelgenomen aan de Europese bosarbeid wedstrijden voor studenten in Noorwegen en laten op het Houthakkersfeest zien wat ze met zaag en bijl kunnen.

Werken in het Groen
Een ander nieuw onderdeel betreft het thema 'Werken in het Groen'. De Bos en Groensector zit te springen om goede vakmensen. Iedereen die hierin interesse heeft moet zeker even komen praten over opleiding, herscholing of komen snuffelen in de beschikbare vacatures.

Een nieuw onderdeel is het accubladblaasvoetballen: voetballen met een bladblazer. Er is een mini-bladblaas-voetbalveld beschikbaar waarin teams van 2 spelers een wedstrijd kunnen houden. Er is een aantal professionele teams, maar veel leuker: iedereen mag meedoen op zaterdagmiddag en zondagochtend.

Stapelen
Staatsbosbeheer biedt allerlei activiteiten voor jong en oud: leuke kennis quizjes, wedstrijdje boomschijven stapelen en brandhout stapelen, bijlwerpen, je eigen broodje bakken, leer houtsnijden van een echte bushmaster en natuurlijk kun je de aanwezige boswachters alle vragen stellen. De Jack Russel racetrack, pijl en boogschieten en voor de kinderen: een geweldig speelpark om even helemaal uit je bol te gaan, boomklimmen met een prof, schminken voor de kleintjes, een tokkelbaan, een echte ouderwetse draaimolen, kinderboerderij, ballengooien; en ga zo maar door… Een vast onderdeel is de informatie-en hobbymarkt waar verschillende bos- en natuur gerelateerde organisaties zich presenteren. Daarnaast is er een breed aanbod in natuur-, hout-, streek-, outdoor- en hobbyproducten.

Voor info zie www.houthakkersfeest.nl of volg het evenement op Facebook.

Meer berichten