De buxusmot roeit gestaag de buxusstruiken uit.
De buxusmot roeit gestaag de buxusstruiken uit.

Vreemde beestjes in huis

Algemeen

Verleden jaar belde een inwoonster van Hollandsche Rading met de vraag of ik wist welke beestjes de laatste paar weken bij haar binnen en buiten op het raam zaten. Zij vermoedde boktorren en was daar terecht bezorgd over want die knagen je houten balken in je huis langzaam maar zeker helemaal weg. Enkele soorten doen daar als larve jaren over…

Gelukkig had ze er één veiliggesteld en kon ik haar gerust stellen. Het was geen kever maar een wants: de Bladpootrandwants. Eén wat groter wants die pas sedert de laatste 10 jaar in Nederland wordt waargenomen. Een zogenaamd invasieve soort. Oorspronkelijk afkomstig uit Noord Amerika en vermoedelijk met houtimport bij ons gekomen. De larven zijn gek op naaldhout en vooral coniferen. Zij kunnen daar enige schade aanrichten met hun geknaag. Ze zijn niet schadelijk voor al verwerkt hout dat in de bouw gebruikt wordt.

Enkele jaren geleden had ik al een exemplaar bij ons in de tuin waargenomen. Ook dit jaar waren er weer exemplaren op het keukenraam te zien. Inmiddels heeft de soort zich al over geheel Nederland verspreid en wordt dan ook alom waargenomen. Ze zoeken net zoals sommige vlinders voor de winter een warm plekje om te kunnen overleven. Een invasieve soort is een soort die om diverse redenen een regio binnenkomt en zich daar weet te handhaven door zich voort te planten.

Een ander voorbeeld is het Aziatische Lievenheersbeestje dat door plantenkwekers is geïmporteerd ter bestrijding van de bladluis in de kassen. Deze heeft zich dermate stevig genesteld in Nederland dat de zogenaamde inheemse soorten daar last van hebben en zelfs worden verdrongen. Nu kun je dus kleine zwarte beestjes tegen komen met vier stippen op hun rug. Het zijn net spinnetjes. Dat zijn de larve van het Aziatische Lievenheersbeestje. Waarom ze zo heten weet ik echt niet.

Andere soort is de momenteel erg in de publiciteit gekomen Buxusmot. Deze is ook pas enkele jaren in Nederland en deze verspreidt zich met al die mooie buxusstruiken alhier met een sneltreinvaart richting het Noorden. De Waddeneilanden zijn nog niet bereikt maar dat is een kwestie van maanden. Bestrijden kan maar ik denk dat de natuur zelf wel een kracht heeft om dit op te lossen. Ik zag bijvoorbeeld dat één van de wantsen geïnfecteerd was met een soort schimmel. Witte vlekken op zijn schilden en poten. Dat overleeft ie niet.

En de Buxusmot! Ja. We zullen andere planten moeten bedenken om onze tuin mee te kunnen opfleuren. Maar bedenk wel. De insecten liggen op de loer.

Net zoals van de week een brommende grote wesp bij ons in de tuin vloog. Een enorme Hoornaar. Echt één die je tijdens het vliegen aankijkt. Ook hier naar toegekomen omdat we het hier zo goed hebben!!

Over enige tijd ga ik weer mijn lichtval opzetten, zodat men kan zien wat er zoal 's nachts bij ons rondvliegt.

Rob Timmer, IVN afdeling De Bilt.

De hoornaar bevalt het prima hier.