Afbeelding

Tolhuis aan Soestdijkseweg-Noord

Algemeen

In de negentiende eeuw kende de gemeente De Bilt verharde wegen met een tol. Het meest bekende tol staat bij de kruising van de Soestdijkseweg met de Groenekanseweg. Minder bekend is dat ook aan de noordkant van de Soestdijkseweg een tolhuis stond. Alles daarover wordt beschreven in 'De Bilt Toen en Nu', een rubriek van Abe Postma in De Biltse Grift.

Dat cartografen in de achttiende eeuw weliswaar prachtige kleurenkaarten vervaardigden, maar daarbij vaak wat minder nauwkeurig te werk gingen als gevolg van ingewikkelde plaatselijke situaties, beschrijft Kees Floor in zijn artikel 'Droge voeten, complexe grenzen'.

Kunst
Wim Krommenhoek neemt ons mee op zijn reis langs de kunst in De Bilt naar het Provinciaal Jitsart Museum. Interessant is te lezen in 'Een ochtendje mediatraining' van oud-wethouder Karel Beesemer, hoe B&W van de gemeente De Bilt zich indertijd voorbereidden op complexe situaties. Leo van Vlodorp kijkt terug op 2018 in zijn 'Kroniek van De Bilt van het jaar 2018' én hij staat stil bij de lotgevallen van een oude varkensstal. Wat die varkensstal nu is, kunt u lezen in het juninummer van De Biltse Grift, rond 20 juni verkrijgbaar bij De Bilthovense Boekhandel en Bruna in Bilthoven en The Read Shop in De Bilt.