Flip is dikke maatje met Pien.
Flip is dikke maatje met Pien.

Buurtgaai Flip

Algemeen

De jonge tamme Vlaamse Gaai die vorige week door Mirjam Pierik werd gespot en vervolgens gemist werd is nog steeds in de buurt van de Looydijk.

De familie Hoppensteyn heeft zich vanaf begin juni ontfermd over het - toen nog - babyvogeltje dat uit het nest was gevallen en door een aantal kauwtjes belaagd werd. Zij verzorgden het vogeltje, gaven het eten, rust en veiligheid en de naam Flip. 's Nachts sliep Flip het liefst bij dochter Pien op de kamer. Pien leerde Flip vliegen en als het regent komt hij (of zij) naar binnen om te schuilen. Flip is een graag geziene gast in de omgeving en krijgt van menige buurtbewoners wat lekkers toegestopt.

Beschermd
De gaai is een beschermde inheemse diersoort, net als alle andere vogels die van nature in het wild in Nederland voorkomen. Gaaien eten vooral insecten, aangevuld met eieren en jongen van zangvogels. 's Winters eten ze vooral eikels, maar ook beukennootjes, granen (mais), fruit en ander eetbaars. In het najaar hamsteren gaaien de eikels en verstoppen die in de grond. Bij voedselgebrek worden ze opgegraven. De eikels die ze niet opgraven, kunnen uitgroeien tot bomen. Weet een gaai dat hij in de gaten wordt gehouden tijdens het verstoppen, dan komt hij later terug om de eikel elders te verstoppen.

De gaai was vroeger een uitgesproken bosvogel, maar ondanks schuw gedrag is die steeds vaker in de bebouwde omgeving te zien. Inmiddels broeden ze ook in parken en tuinen maar echt tam zijn ze zelden. De meeste tamme gaaien zijn babyvogeltjes die door mensen zijn opgevoed. Dat Flip in alle vrijheid nog steeds naar het opvangadres terugkeert is bijzonder.

Flip voelt zich uitermate thuis op de Looydijk.
Flips nieuwe 'nest'.