Logo vierklank.nl
Op vrijdag probeert de jeugd de felbegeerde prijs te winnen.
Op vrijdag probeert de jeugd de felbegeerde prijs te winnen.

Tiende Wielerronde in Westbroek

Vrijdag 30 augustus en zaterdag 31 augustus zijn wielrenners, van jong tot oud en van beginner tot geoefend, weer van harte welkom in Westbroek om te proberen de, inmiddels felbegeerde, bokaal mee naar huis te nemen. De race vindt alweer voor de tiende keer plaats. Ieder jaar weer een spektakel dat haar weerga niet kent.

door Walter Eijndhoven

Behalve op goed weer hoopt de organisatie ook dit jaar weer op de aanwezigheid van vele belangstellenden bij dit gezellige en sportieve spektakel. Reeds tien jaar geleden ontstond de Wielerronde als een grap, maar nu is dit Westbroekse evenement niet meer weg te denken uit het dorp en inmiddels volwassen geworden. Sportiviteit en gezelligheid zijn belangrijker dan winnen. De combinatie van goedgetrainde sporters en recreatieve rijders door elkaar, maakt deze koers er één met een eigen karakter.

Sfeer
'Tien jaar geleden had ik dit echt niet durven denken', vertelt Jan Hennipman, één van de organisatoren van het evenement. 'Elk jaar werd ons evenement groter en groter. Vorig jaar waren de weergoden ons iets minder gezind, maar hadden wij nóg meer toeschouwers dan tijdens de vorige edities. Wat ook heel bijzonder is, men komt hier speciaal voor de sfeer. Er zijn zelfs deelnemers die hun zomervakantie verschuiven om mee te kunnen doen met de Wielerronde. Dan vragen zij vooraf wanneer de Wielerronde plaatsvindt, zodat zij daarmee rekening kunnen houden. Geweldig, toch?'

Dikkebandenwedstrijd
Net als voorgaande jaren start de Wielerronde op vrijdagavond met de Dikkebandenwedstrijd: om 19.00 uur rijden de junioren (6-12 jaar) hun wedstrijd, maar dan door de 'oude' nieuwbouw. De start/ finish is voor het Dorpshuis en via de Huydecoperweg, Dr. Welfferweg en de Molenweg komen zij weer terug in de Pr. Christinastraat. Direct aansluitend vindt de huldiging plaats.

'Wij hebben sinds vorig jaar wel een nieuw aspect toegevoegd aan de juniorenwedstrijd', vertelt Hennipman. 'De kinderen starten op gewone fietsen, dus geen racefietsen. Met deze zet hopen wij het aantal deelnemers te vergroten. Daarom organiseerden wij vorig jaar de zogenaamde 'Dikke Banden Race', speciaal voor deze leeftijdsgroep'. Totaal reden 40 kinderen hun rondjes op de fiets. Hopelijk wordt het aantal deelnemers dit jaar weer overtroffen. Hennipman: 'Om nog meer kinderen een kans te geven hebben wij nog een extra categorie ingesteld: namelijk op geboortejaar 2013 en de jongsten op geboortejaar 2014'. De Wielertoervereniging Westbroek (WTV Westbroek) helpt bij de organisatie en hoopt de jeugd op deze manier te laten kennismaken met fietsen/ wielrennen.

Tijdrit
Aansluitend volgt de tijdrit. Op een parcours van ongeveer acht kilometer kunnen deelnemers individueel een snelle tijd proberen neer te zetten. De start is weer bij het Dorpshuis, via Molenweg, Dr. Welfferweg, 'Tweesporenpaadje' en de Kooijdijk naar de finish op de Burg. Huydecoperweg. Hennipman: 'Vanaf 19.45 uur wordt gestart door de eerste deelnemer en rond 21.15 uur volgt de prijsuitreiking. Deelname is alleen mogelijk voor renners die ook meedoen aan de Wielerronde Westbroek op zaterdag. Daarnaast bieden wij iedereen gelijke kansen, dus specifiek tijdrit materiaal als ligsturen, aerodynamische helmen en dergelijke wordt uitgesloten'.

Naast het sportieve element wordt iedereen uitgenodigd voor de dorpsborrel. Altijd weer gezellig om even na te praten over de beleefde avonturen tijdens de afgelopen vakantie en direct op de hoogte te blijven via een live verslag van het wedstrijdverloop door Roy de Kruyf. Tijdens de borrel komen de heren/dames weer langs voor een lotenverkoop voor het goede doel (Spieren voor Spieren) en worden bitterballen uitgedeeld, kortom, er ligt weer veel gezelligheid in het verschiet. En dan is het feest nog niet voorbij.

Wielerronde
Want zaterdagmiddag 31 augustus is het weer tijd voor de eigenlijke Wielerronde. 'De zes plaatselijke omlopen zorgen voor een gezamenlijke afstand van ongeveer 46 kilometer, dus wij nodigen iedere liefhebber uit, getraind of niet, om mee te doen met dé wedstrijd van het jaar. Niet-rijders zijn natuurlijk ook welkom en kunnen weer genieten van een dweilband en allerlei andere festiviteiten in de omgeving van Cafetaria Coen/ Café De Poort. En natuurlijk lekker kijken hoe de toppers langsscheuren met snelheden van boven 40 kilometer per uur. Voor de kinderen hebben wij weer een springkussen, schmink en spelletjes ', laat Hennipman weten. 'Gedurende de middag vindt ook de lotenverkoop weer plaats voor het goede doel, met mooie prijzen. En, omdat wij dit evenement voor de tiende keer organiseren, hopen wij dat er weer een kind-ambassadeur aanwezig is vanuit ons goede doel 'Spieren voor Spieren''.

Prijsuitreiking
Tussen 15.00 uur en 15.30 uur tekenen de deelnemers de startlijst, wordt om 15.45 uur het Westbroekse Volkslied gezongen, gevolgd door de start om 16.00 uur. De verwachte finish is rond 17.10 uur, met aansluitend de prijsuitreiking en podiumceremonie. Hennipman: 'Zoals gebruikelijk hebben wij weer wisselbekers en prijzen voor het podium van de heren, dames en jeugd, voor de nummer laatst, de pechvogel en de meest strijdlustige renner. Verder onder andere een medaille en sportdrank voor elke deelnemer en de kussen van de rondemissen'.

Versterking
Om continuïteit van de Wielerronde te waarborgen heeft de organisatie (Jan Hennipman en Pieter Wijnen) versterking gekregen in de persoon van Jeroen Stijlaart (penningmeester) en Gert-Jan Everts (organisatie Dikke-Banden-Race, vanuit de WTV Westbroek). Hennipman: 'De organisatie kan alle hulp gebruiken, dus geef je vooral op als vrijwilliger, ook als je nieuw bent in het dorp. Een mooiere manier om te integreren bestaat niet. Met een knipoog: voor dit jaar zijn wij nog op zoek naar twee rondemissen.'.

Meer berichten