Lucas Bunge boeit met zijn bevlogen verhaal het publiek.
Lucas Bunge boeit met zijn bevlogen verhaal het publiek.

Huisvriendenavond in Gaudeamus

Algemeen

Op woensdag 26 juni hield huisvriend en Bilthovenaar Lucas Bunge een boeiend verhaal over het leven van de Franse componist Claude Debussy. Caroline Kuijpers speelde hierbij stukken op de piano.

Debussy (1862-1918) is vooral bekend door zijn werken voor piano. Hij bracht ook vernieuwing in de klassieke muziek. Al op 10 jarige leeftijd werd hij toegelaten op het conservatorium in Parijs, waar hij o.a. les kreeg van César Franck. Op 20 jarige leeftijd werd hij door Tsjaikovski uitgenodigd om in zijn huistrio te spelen. Hij vertrok toen voor 2 jaar naar Rusland. Na die 2 jaar won hij de prestigieuze prijs De Prix de Rome, een beurs, en ging voor 2 jaar naar Rome. Toch verlangde hij terug naar Parijs en vestigde zich daar definitief.

Aanhanger
Debussy was een extravagant musicus en ontwikkelde zich steeds meer als aanhanger van het impressionisme. Deze stijl was een reactie op de romantische periode daarvoor. Hij wilde vooral vernieuwend zijn. Later kwam hij in contact met Wagner, Chopin, Chausson en Liszt. Zijn Prélude à l'après-midi d'un faune wordt als een hoogtepunt in het muzikaal impressionisme gezien. Het is een symfonisch gedicht van slechts 10 minuten. Dit stuk roept een mysterieuze, dromerige sfeer op.

Relaties
In de muziek was Debussy een buitenbeentje, maar ook in zijn liefdesleven bewandelde hij vele zijpaden. Hij heeft relaties en huwelijken gehad met meerdere vrouwen. Uiteindelijk stierf hij aan de gevolgen van darmkanker. Het boeiende en bevlogen verhaal van Lucas, kreeg extra verbeelding door het pianospel van Caroline. Lucas liet ook fragmenten horen van orkestraal werk, zoals de opera Palléas et Mélisande.   (Frans Poot)