Dat wil ik 'effe' kwijt…

Algemeen

Verantwoordelijkheid boombestand eindigt niet bij grondverkoop

De financiële omstandigheden van de Gemeente De Bilt zijn niet optimaal ook getuige de laatste berichtgeving daarover in de lokaal gerichte pers. Is dat aanleiding voor de gemeente met een noodgang gemeentelijke groenstroken in de particuliere verkoop te doen?

Met als ultiem gevolg, dat kern De Bilt in toenemende mate op verschillende straathoeken kist-schuttingen ontwaart van zo'n drie meter hoog, waarmee het groene uitzicht dat de buurtbewoners ooit hadden, waarvan vele flatbewoners zonder eigen tuin, voorgoed achter een steile muur wordt verborgen? Minstens zo verdrietig is het dat de gemeente de wettelijke beschermingsbevoegdheid van de daar aanwezige bomen (en struiken) voor het gemak mee verkoopt, zodat kerngezonde bomen van vaak tientallen jaren oud, die er wellicht nog eerder stonden dan de wijk zelf, zijn overgeleverd aan de willekeur van de nieuwe grondeigenaar. En dat in een tijd waarin bomen het symbool zijn van: broedlocatie voor vogels, CO2-compensatie, erosiebestrijding, natuurlijke airconditioning, voorkomen van wateroverlast en - ook niet onbelangrijk - een bron van mentale rust en daarmee ziektepreventie.

Notabene: de zomer van 2018 bleek in de 'versteende' kern De Bilt nog eens ettelijke graden heter te zijn geweest dan die in het nabije - zij het beboste - Bilthoven.

Nog steeds staat op de website van de gemeente De Bilt een enquête vermeld over het gemeentelijke Kapbeleid: www.debilt.nl/bomen. Naar verluid zal de uitslag per 1 oktober bekend worden gemaakt. Ik heb die enquête ingevuld, maar miste een belangrijke vraag: 'vindt u dat de gemeente te allen tijde, dus ook na perceelverkoop de zorg en verantwoordelijkheid moet behouden voor het daarop aanwezige geboomte?'

Wat mijn antwoord op die vraag zou zijn geweest mag duidelijk zijn.

Veroniek Clerx, De Bilt